1 milyon liralık faizsiz destek programı başlatıldı! Kimlere ne kadar verilecek?
İşletmelere KOSGEB aracılığıyla 1 milyon liralık faizsiz destek sağlanacağını açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni sanayi alanlarının kurulumunu da hızlandırdıklarını belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gelir kaybına uğrayan işletmelere katkı sağlamak amacıyla KOSGEB aracılığıyla 1 milyon liralık faizsiz destek programı başlattıklarını duyurdu. Peki bu kredi desteği kimlere ne kadar verilecek? İşte detaylar...
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaptığı açıklamada deprem bölgesine yapılacak yatırımlar hakkında çeşitli bilgilendirmelerde bulundu.
Bakan Kacır, yapmış olduğu basın açıklamasında, Dünya Bankası ile hayata geçirilen proje kapsamında, deprem bölgesinde hasar gören ve gelir kaybına uğrayan işletmelere katkı sağlamak amacıyla 450 milyon dolarlık finansmanı KOSGEB aracılığıyla devreye alacaklarını söyledi.
Deprem bölgesindeki şehirlerin Türk sanayisi için çok önemli olduğunu belirten Kacır, şehir özelinde bakıldığında, son 10 yılda gerçekleşen yatırımlarda sanayinin payının çok arttığını kaydetti.
Doğrudan Destek
Deprem bölgesinde ilk ziyaretini Kahramanmaraş’a gerçekleştirdiğini hatırlatan Kacır, Kahramanmaraş’ın tekstil ve metal sanayisi için çok önemli olduğunun altını çizerek; “Burada deprem sonrasında sanayinin yeniden inşası için çok çalıştık. Elimizdeki tüm enstrümanları devreye alıyoruz. KOSGEB, KOBİ’lere verilen destekleri ilk andan itibaren ilan etti. Artık yerinde dönüşümün önü açıldı. Sanayide de yerinde dönüşümün önü açılıyor. Biz hemen KOSGEB tarafından 1 milyon liralık faizsiz destek programı başlattık. 1 yıl geri ödemesiz ve 3 yıl içinde geri ödemesi tamamlanacak şekilde yerinde dönüşüm yapacak KOBİ’lere KOSGEB aracılığı ile doğrudan destek sağlıyoruz.” diye konuştu.
Yeni Sanayi Alanları
Bakan Kacır, yeni sanayi alanlarının kurulumunu da hızlandırdıklarını vurgulayarak, yeni sanayi sitelerinin oluşturulacağı Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’da ihalelerin gerçekleştirildiğini ve inşalarının hızla devam ettiğini anlattı. Sanayi sitelerini 1 yıl içerisinde tamamlayacaklarını belirten Kacır, şöyle devam etti:
“OHAL Kararnamesi kapsamında tüm bölgede 18 yeni sanayi alanı ilan ettik. Meclisin gündemine taşıdık. Komisyondan geçen kararın çok kısa sürede yasalaşmasını ümit ediyoruz. Bu sürecin bir yıl devam etmesi yönünde kanun gerçekleşecek. Böylece, önümüzdeki dönemde bölgede yeni sanayi alanlarının hızla tespit edilerek, inşa edilmesi yönünde yasal imkana kavuşmuş olacağız. OSB için yer seçim süreçlerimiz 6 ay ile 1 yıl aralığında sürebiliyordu. Ancak şimdi 1 hafta içerisinde yeni sanayi alanlarını tespit etme imkanına kavuşuyoruz. Bu bölge sanayinin vizyonu açısından da çok önemli. Buralardaki üretim alt yapısını güçlü kılmak istiyoruz. Türkiye’de sanayinin üretim merkezlerinden birinin bu bölge olmasını hedefliyoruz. Mersin, İskenderun denize açılan kapılarıyla, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya bu açıdan değerli.”
Deprem Bölgesine 450 Milyon Dolarlık Finansman
Bakan Kacır, Dünya Bankası’nın deprem bölgesi için sağlayacağı finansmana ilişkin, “Dünya Bankası ile hayata geçirdiğimiz proje kapsamında, deprem bölgesinde hasar gören ve gelir kaybına uğrayan işletmelere katkı sağlamak amacıyla 450 milyon dolarlık finansmanı KOSGEB aracılığıyla sanayicinin hizmetine sunacağız.” ifadelerini kullandı.
Farklı Kademelerde
Az, orta ve ağır hasarlı işletmeler için finansmanı farklı kademelerde devreye alacaklarını dile getiren Kacır, “Ağır hasarlılar için 500 bin liraya kadar destek sağlıyoruz. Destekler 120 bin lira ile başlayacak, hasar durumuna göre artacak. Süreci 1 ay içerisinde başlatmayı hedefliyoruz. Sıfır faizli olan finansman desteği, 36 aylık bir süreci kapsıyor. İlk 2 yılı geri ödemesiz, sonra 12 ayda ödemesi tamamlanacak şekilde sağlanacak. Bu kaynağı çok yaygın kullanmak istiyoruz. Bunun devamı gelecek. Bunu da bölgedeki KOBİ’lerimize sunacağız.” dedi.
Deprem bölgesine finansmanı KOSGEB yürütecek. Daha dezavantajlı olan işletmelere daha fazla destek verilecek.