1999 2008 arası SGK girişi olanlar dikkat 1800 prim günüyle 10 yılda erken emeklilik hakkı! EYT beklemenize gerek yok işte tablo

1999 2008 arası SGK girişi olanlar dikkat 1800 prim günüyle 10 yılda erken emeklilik hakkı! EYT beklemenize gerek yok işte tablo

Türkiye'de emekli olmak isteyen milyonları yakından ilgilendiren sıcak gelişmeler arasında yer alan EYT düzenlemesi öncesinde yeni haklar da öğrenilmeye devam ediyor.

1999 2008 arası SGK girişi olanlar dikkat 1800 prim günüyle 10 yılda erken emeklilik hakkı! EYT beklemenize gerek yok işte tablo - Türkiye'de emekli olmak isteyen milyonları yakından ilgilendiren sıcak gelişmeler arasında yer alan EYT düzenlemesi öncesinde yeni haklar da öğrenilmeye devam ediyor. Bu doğrultuda vatandaşlar erken emeklilik için farklı yollara da göz atmayı ihmal etmezken bu süreçte EYT kapsamında olmadan çalışanlar için yaş şartsız emekliliğin mümkün olduğu belirtildi. Bu süre zarfı içinde de borçlanma yöntemleri ile gün satın alarak önemli süreler kazanma imkanı da yer ediniyor.

EYT'SİZ ERKEN EMEKLİLİK

Ülke genelinde vatandaşların erken emekli olabilmesi adına getirilen bu yasal avantajların dışında borçlanma yöntemleriyle de gün satın alarak önemli süreler de kazanılabiliyor. Askerlik, doğum borçlanmaları ve yurt dışı borçlanmaları sayesinde de prim günü edinebiliyor. Bu borçlanmaların içerisinde tutukluluk, gözaltı süreleri ve memurların ücretsiz izin süreleri de dahil edilmekte.

Türkiye'de vatandaşların sigortalı olup olmaksızın doktorlardan öğrenimi ve uzmanlık için olan eğitimleri de borçlanmalara giriyor. Avukatlık stajları da borçlanılabiliyor. Grev ve lokavt süreleri de borçlanılabiliyor. Ülke genelinde ekonomik kriz döneminde izinli olanlarında her yılda 3 aya kadar borçlanma hakkı yer alıyor.

O MESLEKLERE AYRICALIK

Türkiye'de bazı meslekler için farklı imkanlar bulunmaktadır. Bunlar borçlanma yöntemlerinin de dışında erken emeklilik hakları elde edebiliyor. Halk arasında yıpranma payı olarak bilinen, kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) diye tarif ettiği bu avantaj, kişilerin çalışan sürelerine ilave edilen ekstra gün ve işe giriş tarihinin de geriye çekilmesini sağlayarak emeklilik imkanı sunabiliyor. Bu da normal çalışana göre daha fazla prim ve yaş şartsız emeklilik hakkını doğuruyor. Birçok meslekte 12 ay çalışan bir vatandaşın yıpranma payı ile birlikte bu süresi 15 ay olarak belirtiliyor.

HER MESLEK İÇİN AYRI

Ülke genelinde Fiili Hizmet Süresi Zammı kapsamında çalışarak geçirmişseniz o zaman mesleğinize göre hak ettiğiniz süre priminize ekleniyor. Yani bir basın çalışanı için yılda eklenecek olan ekstra pim günü sayısı 90 gün. Bu doğrultuda yılda 365 gün olduğu varsayılırsa 90 gün eklemesi de gerçekleştirilerek toplamda o yıl 455 gün çalışmış sayılıyor.

milyonlarca-calisan-icin-erken-emeklilik-sansi-14015962-5398-m.jpg

2008 EKİM ÖNCESİ

Türkiye'de işçiler 25 yıl çalışırlarsa 4000 prim günü çalışma sürelerinden elde ederek yaş şartı aranmadan emekli olabilmekteler. 50 yaşını dolduran kişiler için de sigortalı olarak en az 1800 gün madenlerde çalışmış ise sigortalılığı 8 Eylül 1999 öncesi ise 5.000 gün, veya 15 yıl 3.600 günle emeklilik hakkı veriliyor.

50 yaşını dolduran maden işçisi 18000 gününü madenlerde çalışarak geçirmiş ise ilk sigorta girişi 8 Eylül 1999 sonrası ise 7000 prim günü ve 25 yıl tamamlama şartı ile emekli olabiliyor. 50 yaş emeklilikte bunların yeterli sayıldığı ifade edildi.