İNANÇ YILAN
5 SORUDA AŞI
Çin aşısı güvenli mi?
Etkinlik oranı;
Türkiye %91,25 & Endonezya %65,30 & Brezilya %50,38
Bu sonuçları hangi bireyler üzerinden elde ettiklerini açıklamaları gerekiyor. 25 yaşında sporla uğraşan, sağlıklı beslenen, stresten uzak ve kronik rahatsızlığı bulunmayan denekte gösterdiği etki ile aynı yaşta beslenmesinden yaşam şekline kadar her şeyi tam tersi olan denekte gösterdiği etki aynı değildir. Denek profillerini öğrenmeden %90 veya %10 etkinlik oranı arasında bir fark yoktur.
Bu anket yapmağa benzer. 25 yaşında aylık geliri 10 bin TL’nin üzerinde olan bireyle, asgari ücrete bile iş bulamayan iki kişinin “Mutlu musunuz” ve “Geçim Sıkıntısı var mı” sorularına farklı cevap vermesi gibidir. Geçim sıkıntısı olmayıp mutsuz olan bireyde vardır, bunun tam tersi de… Kısacası biz hangi soruya kimin cevap verdiğini bilmeden anketin sonucu olarak %90 mutlularmış diyoruz. Hedefi (Denek) bilmeden sonucu (Etkinlik) okumak bilimsel bir yaklaşım değildir. Bir de plasebo etkisi vardır. Mesela deneklerden kaç tanesi plasebo aşılandıda gerçek aşının etkinlik değerleri ile karşılaştırıldı.
Aşılar sayesinde bize çip takılacak mı?
Sorması/uydurması kolay, cevaplaması ve dahi yapması imkansızdır. Bırakın insanoğlunu, uzaylılar gelse bu teknolojiyi bize hibe edemez. Damar sisteminde yoğun akışkan bir sıvı (Kan) içinde ilerleyecek, kılcal damarlardan dahi geçerken takılıp tıkamayacak, bu esnada bir şekilde kendini şarj edecek ve en önemlisi 5G sinyal gönderecek!… Bunu iddia eden ve bilim insanı diye referans gösterilen kişilerin özgeçmişini okuyun lütfen.
Aşı yaptırmalı mıyız?
Her durumda evet. İlk önce bireyin ve toplumun psikolojik açıdan kendisini güvende hissetmesi önemlidir. İkincisi etkinliğini tartışsak da sonuçta bir kişiye dahi olumlu etki bırakacağını hesap ederek son tahlilde kazanımları düşünmeliyiz.
Yan etkiler?
Dünya üzerinde henüz yan etkisi olmayan bir ilaç veya aşı yok, olması da imkansız. Gereksiz takılmayın.
Covid sonrası ne olur?
Bu virüs, coronavirus ailesinin fertlerinden biri, diğerlerini de zamanı gelince tanıyacağız. Önemli olan hazırlıklı olmak. Bu salgın aşı ve yeni ilaçlarla 3 yıl içinde baskılanacak hatta bitecek ancak yenilerine de hazırlıklı olmalıyız.