AB saatlerin ileri geri alınmasını tartışıyor

AB saatlerin ileri geri alınmasını tartışıyor

Yaz / kış saati uygulaması ile ilgili raporun hazırlanmasının bir seneyi bulması bekleniyor

Avrupa Parlamentosu, yaz saati uygulamasının gözden geçirilmesini içeren karar tasarısının kabul etti.

Mevcut sistemi eleştirenler, saatlerin altı ayda bir ileri veya geri alınmasının uzun vadede sağlık sorunları yarattığını söylüyor.

Uygulamayı savunanlarsa, 'Kış aylarında sabah saatlerinin aydınlık olması yol güvenliği için önemli.' diyor. Bazıları da bir saat daha fazla gün ışığının hayat kalitesini artırdığını savunuyor.

Avrupa Komisyonunun Ulaşımdan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc, incelemeler sonunda varılacak karara tüm üyelerin uyması gerektiğini söyledi.

Bulc özellikle ortak pazarın etkilenmemesi için, "Saat değişimiyle ilgili yeni bir karar alınması halinde, bu değişiklik tüm AB genelinde eş zamanlı olarak uygulanmalıdır." dedi.

Strazburg'daki AP Genel Kurulunda yapılan tartışmada, sabit saat uygulaması isteyen vekiller yol güvenliğini öne sürdü.

AP üyesi Karima Delli bu görüşünü şöyle ifade etti: "Saat değişiminden kaynaklanan uykusuzluk durumu, vatandaşların seyahat güvenliğini riske atıyor. Özellikle yayalar ve bisiklet sürücülerini düşünüyoruz. Kazaların çoğu daha az güvende olanların başına geliyor."

Finlandiya'nın girişimiyle sunulan öneriyi parlamentonun 384 üyesi destekledi.

Artıları ve eksileri incelendikten sonra yaz saati uygulamasına devam edilip edilmeyeceği kararlaştırılacak. Avrupa Komisyonunun alacağı nihai kararın uygulanması için 28 üye ülkenin onayı gerekiyor.

Türkiye, Rusya, Belarus ve İzlanda saat değişikliği uygulamasını sonlandıran ülkeler arasında.

Türkiye, 27 Mart 2016 Pazar günününden itibaren kış saati uygulamasına son vermiş, Bakanlar Kurulu gün ışığından daha fazla yararlanmayı karara gerekçe göstermişti