ABD, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dönmesini istiyor
ABD, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'na geri dönmesi için baskı yapıyor. Rusya ise anlaşmanın anlamsız olduğunu savunuyor.
ABD, Rusya'nın küresel gıda krizine çözüm olabilecek Karadeniz Tahıl Anlaşması'na geri dönmesi için baskı yapıyor. Rusya ise anlaşmanın anlamsız olduğunu ve kendi tahılını ihraç edebileceğini savunuyor.
Karadeniz Tahıl Anlaşması, 2022 yılında Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya arasında imzalanmıştı. Anlaşma sayesinde, Ukrayna'nın üç limanından yaklaşık 33 milyon ton tahıl dünya pazarlarına taşınabiliyordu. Bu da gıda fiyatlarının düşmesine ve açlık tehlikesinin azalmasına katkı sağlıyordu.
Ancak Rusya, 17 Temmuz 2023'te anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmanın insani amacını yerine getirmediğini ve devamının anlamını yitirdiğini söyledi. Putin, Rusya'nın bu yıl rekor bir hasat beklediğini ve Ukrayna tahılının yerini alabileceğini iddia etti.
ABD ise Rusya'nın bu kararını kabul etmiyor. ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın gübresini küresel pazarlara ulaştırmak ve tarımsal işlemleri kolaylaştırmak istiyorsa "bu anlaşmaya geri dönmek zorunda kalacaklarını" söyledi. Thomas-Greenfield, Rusya'nın müzakerelere dönmek istediğine dair işaretler gördüklerini ancak henüz buna dair bir kanıt olmadığını da belirtti.
Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın süresi 31 Temmuz 2023'te doluyor. Taraflar arasında yeni bir uzlaşı sağlanabilir mi? Yoksa küresel gıda krizi daha da derinleşir mi? Bu soruların cevabını önümüzdeki günlerde göreceğiz.