ABD'nin yeni bir borç krizine girdiği açıklandı!

ABD'nin yeni bir borç krizine girdiği açıklandı!

Dolar kuru rekorlarını günlük tazelerken ABD'nin yeni bir borç krizine girdiği açıklandı! Bunun, doların değer kaybetmesine neden olabileceğine işaret edilirken, ABD ekonomisine ilişkin belirsizliklerin arttığı belirtildi.

ABD Dolar kuru 13 Haziran 2023 tarihi itibari ile bankalarda alış 23,0163 TL, satış 24,1448 TL’den işlem görürken yerli ve yabancı yatırımcılardan gelen yatırımcı duyarlılığındaki değişiklikler, yüksek faiz oranları, ABD'deki küresel ısınma gibi jeopolitik gerilimler nedeniyle derhal tasfiye edilmesi gereken devlet tahvillerini alacak alıcı kalmadığı için ABD'nin yeni bir borç krizine girdiğine işaret ediliyor.

Milyarder yatırımcı Ray Dalio, ABD'nin bir borç krizinin ikinci yarısına girdiğini ve hükümetin yeni ihraç edilen tahviller için yeterli alıcı bulmakta zorlandığını söyledi.

İlk kriz Kongre'nin onayıyla önlense de parayı güvence altına almak için tahvil satmak gerekiyor, ancak bunları alacak yatırımcı bulmak zor.

Dalio, basına verdiği bir röportajda, ABD tahvili alıcılarında sıkıntı yaşanabilmesinin bir nedeninin, birkaç yıl önce Hazine tahvili alan kurumsal yatırımcıların Fed'in sert faiz artırımlarıyla yanmış olmaları olduğuna işaret etti.

Faiz oranları yükseldiğinde, hükümet daha yüksek faiz oranları ödeyen yeni tahviller çıkarır, bu nedenle daha önce satın alınan ve daha düşük getiri sunan tahvillerin değeri doğal olarak düşer.

Dalio ayrıca, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'daki savaştan sonra yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki Rus varlığını nasıl dondurduğunu gördükten sonra bazı ülkelerin daha fazla ABD tahvili biriktirmekten rahatsız olduklarını söyledi.

Geçmişte olduğu gibi, İngiltere, Japonya ve Almanya gibi müttefikler daha fazla ABD tahvili satın almak zorunda kalırken, şimdi bu ülkelerin de finansal olarak karşılayamayacakları bir baş ağrısı. Ayrıca, jeopolitik değişimlerle birlikte bazı ülkeler yaptırımlardan endişe duymakta ve ABD ile düşmanlık ya da gerginlik içinde olan ülkeler tahvil almakta isteksiz davranmaktadır. Geçmişte Çin ve Suudi Arabistan ana müşterilerdi.

Bu nedenle Dalio, "arz-talep açığı olduğunda, yani borç çok fazla olduğunda ve alıcılar yetersiz olduğunda, çok klasik bir büyük ölçekli borç kriziyle karşı karşıyayız" uyarısında bulunuyor.

ABD, ulusal hazine boş olduğu için hazine tahvillerini satmak zorunda. Bazı haberlere göre, borç tavanı müzakereleri geçilene kadar rafa kaldırılan yaklaşık 850 milyar dolarlık tahvil ihracının bugün ile yaklaşık olarak Eylül ayı sonuna kadar tamamlanması gerekiyor.

Borç tavanı müzakere sürecinde kullanılan 'özel önlemlerin' sona ermesiyle, Mayıs ayı sonu itibarıyla Fed'in elindeki çek hesapları 50 milyar doların altına düşürüldü ve Hazine yetkilileri vergi gelirleri için genel hesaplarda 600 milyar dolar ayırdı. , harcama ve borç yönetimi... Dolar seviyesinde tutmaya çalıştığına dair içeriden gelen haberler de var.

Şimdi Wall Street'teki yatırımcılardan veya kurumlardan devlet tahvili almalarını istiyoruz ama bu hedef kadar satış yapmıyor.

Bu nedenle Dalio, borçta arz kesintisi uyarısında bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri şu anda ağır bir borç içinde ve tahvillerini bir şekilde satmak zorunda ve bunu yapmak için durum, şimdi alıcıların onları cazip bulmaları için yeterince yüksek faiz oranları sunması gereken bir duruma dönüşüyor.

Dalio, ABD ekonomisinin mevcut durumuna yönelik üç zorluk olduğu konusunda uyarıyor. Birincisi faiz oranlarında keskin bir artış, ikincisi ekonomik gerileme ve üçüncüsü zengin ve fakir arasındaki uçurum ve iç çatışma. Bütün bunlar doğrudan ABD Hazinesinin durumuyla ilgilidir.

Dalio, faiz oranlarının daha fazla yükselmeyeceğini ve sıkılaşma olacağını tahmin etti. Sonuç olarak, ekonominin gelecekte zayıflaması bekleniyordu, ancak büyük bir durgunluğa girmesi beklenmiyordu.

Dalio, Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomik durumun daha da kötüye gideceği korkusuyla artan iç çatışmaların yanı sıra finansal sorunlar yaşadığı için üçlü bir sorundan muzdarip olduğunu gördü.