Adalet Bakanlığından kadına şiddetin önlenmesi için yeni genelge

Adalet Bakanlığından kadına şiddetin önlenmesi için yeni genelge

Cumhuriyet savcılıklarına şiddet gören kadının doğrudan şikayetlerinde bizzat Cumhuriyet savcısı tarafından alınması istenildi.

Adalet Bakanlığından kadına şiddetin önlenmesi için yeni genelge - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet başsavcılıklarına Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi konusunda yeni genelge yolladı. Kadına şiddetin önlenmesinde doğrudan şikayetlerde şiddet mağduru kadınların beyanı sonrası Cumhuriyet savcısı tarafından ele alınmasını istedi.

Kadına şiddetin önlenmesinde mücadelede kararlılığın masada olduğu gibi sahada da yürütülmesine vurgu yapıldı. Genelgede, ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla Cumhuriyet savcılarının zorunlu durumları dışında farklı işlevlerde görevlendirilmemesi Aile içi ve kadına yönelik şiddet suçları soruşturma bürolarında bizzat başsavcılar tarafından alınmasına yönelik yeni genelge gönderildi.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ'IN YENİ GENELGESİ

Genelgede, amaca aykırı iş bölümü değişikliği olmaması gerekliliğine vurgu yapıldı. Özen gösterilmesi hususunda ilgili birimlerin yönelimi ve direkt müdahil olmaları için 27 Aralık 2019 tarihli ve 1584 sayılı Hakimler ve Savcılar Kurulu kararıyla 6284 Sayılı Kanun'da belirtilen tedbir kararları için ülke genelinde her adliyede aile mahkemeleri görevlendirildiği kaydedildi.

Kadına şiddet olayının delilleri toplanması, mağdurun beyanı sonrası özel ortamda talebi alınması, şüpheli ile mağdurun yüz yüze gelmesinde sakınca olduğu değerlendirildi. Uzman aracılığıyla mağdurun beyanında adli görüşme alınmasını istendi.

Şiddet olaylarının tekrar edilmeye başlandığı vakaların özellikle önlenmesinde gerekli tedbirlerin alınması niteliğe vurgu yapıldı. Tedbir taleplerinde UYAP kayıtları incelenecek. Önceden verilen tedbir kararı, soruşturma ve kovuşturma dosyası ile birlikte risk oluşturabilecek gelişmenin olup olmadığı araştırılacak.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda konuya ilişkin değişikliler yapıldı. 63 Sayılı Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde düzenlenen suçları nedeniyle tutuklu ve hükümlü olan kişilerin ceza infaz kurumlarından tahliyesi veya firar etmesi halinde mağdurun bulunduğu bölge kolluk birimine bildirilecek. Ek olarak getirilen, ayrılma durumunda da bildirim yapılması sağlanacak.