Akaryakıt bayileri için süreç çok zorlaştı! Bayiler teker teker kapanıyor!

Akaryakıt bayileri için süreç çok zorlaştı! Bayiler teker teker kapanıyor!

Akaryakıt bayileri, son zamanlarda zor bir süreçten geçiyor. Sektördeki kâr marjları, artan giderler ve POS komisyonları nedeniyle hızla azalıyor. Üstelik, döviz kurlarındaki artış ve vergilerin de etkisiyle son bir yılda 2 bini aşkın bayi kapandı.

Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren bayiler, birçok sorunla mücadele ediyor. Öncelikle, maliyetlerin sürekli yükselmesi, kârlarını azaltıyor. Özellikle petrol fiyatlarının artması, bayilerin alış fiyatlarını yükseltiyor ve bunun sonucunda kar marjları da azalıyor. Buna ek olarak, bayilerin işletme maliyetleri, personel giderleri, kira ödemeleri gibi kalemlerde de artış gözleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan destek

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkanı Murat Bilgin, sektörlerinin ciddi bir sermaye erozyonuyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Konuyla ilgili olarak Dünya Gazetesine açıklamalarda bulunan Bilgin, akaryakıt bayilerinin vergi yükümlülüklerini yerine getirirken kar marjı bulunmadığını ifade etti. Geçmişten gelen sorunların yanı sıra son zamlar ve düzenlemelerle birlikte sermaye erozyonunun had safhaya ulaştığını söyleyen Bilgin, sektörlerinin büyük bir mali yük altında olduğunu vurguladı.

Özellikle büyükşehirlerdeki akaryakıt istasyonlarının maliyetlerinin kurtaramaz hale geldiğini dile getiren Bilgin, nakliye maliyetlerinin önemli bir yük olduğuna dikkat çekti. İstanbul Avrupa yakasında nakliye maliyetlerinin 1 Temmuz’da 14 kuruş olduğunu ancak şu anda 19 kuruşu geçtiğini söyleyen Bilgin, her kuruşun önemli olduğu bir sektörde bu artışın büyük bir etki yarattığını ifade etti.

TABGİS Başkanı konuştu

Kredi kartı POS komisyonlarının en önemli gider kalemlerinden biri olduğunu belirten TABGİS Başkanı Bilgin, Merkez Bankası’nın faiz artış kararıyla takas komisyonlarının da arttığını ifade etti. Bu durumun maliyetleri artırdığını belirten Bilgin, temmuz başında 18 kuruş olan maliyetlerinin şu anda 59 kuruşa çıktığını söyledi.

Tüketicilerin alım gücünün düşmesi sebebiyle kartlı alışverişlere daha fazla ağırlık verildiğini dile getiren Bilgin, Türkiye ortalamasına baktıklarında istasyonlarda kartlı alışveriş oranının yaklaşık % 60 olduğunu, ancak büyükşehirlerde bu oranın % 95’e çıktığını belirtti. İstasyonlarda nakit para dolaşmadığını söyleyen Bilgin, bu durumun kendilerini büyük bir maliyete soktuğunu ifade etti.