Akaryakıtta Zam Şoku: Motorine Bir Kez Daha Zam Geldi
Akaryakıtta son bir haftada gelen zamların ardından motorine bir kez daha zam geldiği açıklandı. Motorinin litresi İstanbul’da 36 lira 47 kuruşa yükselecek.
Akaryakıt fiyatlarındaki artış durmak bilmiyor. Son bir haftada motorine, benzine ve oto gaza gelen zamların ardından, motorinin litresine 1 Ağustos Salı gününden itibaren 1 lira 7 kuruş zam daha yapılacağı açıklandı. Bu zamla birlikte motorinin fiyatı İstanbul’da 36 lira 47 kuruşa, Ankara’da 36 lira 96 kuruşa, İzmir’de ise 37 lira 13 kuruşa yükselecek. Peki akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor ve vatandaş bu zamlardan nasıl etkilenecek? İşte detaylar…
Akaryakıtta zam şoku yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta cuma günü motorine 1 lira 55 kuruş, salı günü benzine 2 lira, çarşamba günü ise oto gaza 24 kuruş zam gelmesinin ardından, şimdi de motorine bir kez daha zam geldiği duyuruldu. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından yapılan açıklamaya göre, motorinin litresine 1 Ağustos Salı gününden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 7 kuruş zam yapılacak. Bu zamla birlikte motorinin fiyatı İstanbul’da 36 lira 47 kuruşa, Ankara’da 36 lira 96 kuruşa, İzmir’de ise 37 lira 13 kuruşa çıkacak.
Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?
Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.
Vatandaş zamlardan nasıl etkilenecek?
Akaryakıtta yaşanan zamların vatandaşı doğrudan ve dolaylı olarak etkileyeceği belirtiliyor. Doğrudan etki olarak, akaryakıt harcamalarının artması ve bütçelerin daralması söz konusu olacak. Dolaylı etki olarak ise, akaryakıt maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle taşımacılık, üretim ve hizmet sektörlerinde de fiyat artışları yaşanabileceği ifade ediliyor. Bu da enflasyonu tetikleyebilecek bir faktör olarak görülüyor.