Asya ve Avrupa’ya dağıtılan petrole zam büyük yerden geliyor! Peki ülkelerdeki akaryakıt fiyatları nasıl olacak?
Geçtiğimiz günlerde sürekli zam gelen akaryakıta bir zam daha gelecek? Dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından olan Suudi Arabistan Asya ve Avrupa’ya sattığı petrole zam yaptığını açıkladı. Bu durum karşısında ülkelerdeki akaryakıtta durum ne olacak?
Akaryakıta gelen son zamlarla beraber fahiş fiyatlara ulaşan ve litresi 40 TL’ye dayanan akaryakıta bir büyük zam haberi daha gelecek gibi. Dünyanın en büyük petrol ihracatına sahip olan Suudi Arabistan Asya ve Avrupa’ya ihracatını yaptığı petrol fiyatlarına zam yaptığını duyurdu. Bununla beraber akıllara tek soru geliyor. Ülkelerdeki akaryakıt fiyatları ne olacak? işte detaylar…
Akaryakıt fiyatlarına büyük yerden zam!
Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zammı ile beraber neredeyse iki güne bir zam alarak 40 TL’lere dayanan akaryakıt fiyatları Türkiye’de fahiş fiyatlara ulaşmışken yeni bir zam haberi daha geldi. Bu seferki zam büyük yerden geldi. Dünyanın en büyük petrol ihracatına sahip olan Suudi Arabistan’a ait Suudi Aramco, Asya’ya satılan Arab Light Asya ve Avrupa’ya sattığı ham petrolünün fiyatını 30 sent artırdığını açıkladı. ABD’ye verilen petrolde ise Eylül ayına kadar herhangi bir değişiklik yapmadığını açıkladı.
Yapılan tahminlere göre bu zammın sebebi dünyanın en büyük petrol ihracatçısının tek taraflı arz kesintisini daha da uzatılabileceğini söylemesi olurken bu zam tüm Asya ve Avrupa’da cepleri oldukça yakacağa benziyor. Tüm bunlarla beraber Rusya’nın da petrol ihracatını azaltma sözü vermesiyle, fiyatların durmaksızın yükselebileceği tahminlerinin de yapıldığı açıklandı.
Kesinti Eylül’den sonra devam edecek!
Suudi Arabistan günlük 1 milyon varil kesintisini temmuz ayında uygulamaya koymuş ve ağustos ayında eylül ayını da kapsayacak şekilde uzatma kararı aldığını açıklamıştı. Açıklanan bu karar ile Eylül ayından sonra Suudi Arabistan’ın günlük üretimi 9 milyon varile düşüreceği vurgulanırken eylül ayından sonra da kesintinin devam edeceği de belirtildi.
Bu kesintinin, petrol piyasalarındaki istikrarı desteklemek amacıyla Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun daha önce aldığı kesinti kararlarını desteklemek amacıyla alındığı açıklandı.