ATM’lerden para çekmek yasak! Ekonomik kriz sebebi ile bu da yasaklandı!
Küba Hükümeti, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle ATM'lerden para çekmeyi yasakladı. Bu karar, Küba'nın enflasyon canavarıyla mücadele etme çabalarının bir parçası olarak alındı. Küba'da yaşanan ekonomik sıkıntılara sert önlemler...
Son dönemde merkez bankalarının faiz artırım kararları ve doların hızlı bir şekilde değer kazanması, tüm dünyada ekonomik belirsizlikleri beraberinde getirdi. Bu durum, birçok ülkenin enflasyon sorunlarıyla boğuşmasına neden oldu. Küba da bu global sorunlardan etkilenen ülkelerden biri oldu.
Nakit işlemler yasaklanırken, ATM’den para çekmek yasaklandı
Küba Merkez Bankası, ülkedeki ekonomik krizin ortasında artan enflasyonu kontrol altına almak için beklenmedik bir karar aldı. Son dakika haberine göre, banka tarafından yapılan açıklamaya göre, artık Küba’da ATM’den para çekmek tamamen yasaklanmış durumda. Bu karar, halkı büyük bir şaşkınlığa uğrattı ve ülkedeki finansal işlemlerin nasıl yürütüleceği konusunda ciddi bir belirsizlik yaratmış durumda.
Küba’da zaten zorlu bir dönem yaşanıyordu, enflasyonun hızla yükselmesiyle birlikte ekonomik kriz daha da derinleşti. Hükümet, krizi kontrol altında tutabilmek adına bir dizi yeni kural ve düzenleme getirmeye başladı. Bunlar arasında ATM kullanımına getirilen yasağın yanı sıra nakit işlemlerinin de sınırlanması da bulunuyor. Resmi medya tarafından yapılan açıklamada, nakit işlemlerinin 5000 peso ile sınırlandırıldığı ve bu düzenlemelerin altı ay içinde kademeli olarak uygulanacağı belirtildi.
Hükümet krizi azaltacak mı?
Hükümet, krizin etkilerini azaltmak için önemli bir adım atarak doların fiyatını belirli düzeylere sabitledi. Doların resmi kura göre 24 peso, belirli şirketler, turistler ve bölge sakinleri için ise 120 pesoya sabitlendi. Kayıt dışı piyasada doların değeri hala yüksek seviyelerde ve 230 peso civarında seyrediyor.
Komünist yetkililer, finans sektörünü teşvik etmek ve elektronik ödemelerin kullanımını artırmak amacıyla çeşitli önlemler almış durumda. Açıklanan planlarla, bu yıl şimdiye kadar yüzde 45 artan enflasyonun kontrol altına alınması ve pesonun değer kaybının frenlenmesi hedefleniyor.