Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Piyasalar nasıl yanıt verdi?

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Piyasalar nasıl yanıt verdi?

Türkiye'de ve dünyada milyonlarca yatırımcının merakla beklediği faiz kararı açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Piyasalar nasıl yanıt verdi? Türkiye'de ve dünyada milyonlarca yatırımcının merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından üç temel politika faizi 50 baz puan artarak 2008 yılından bu yana en yüksek seviyelere ulaştı.

ECB tarafından yapılan açıklamalarda bankaların üç temel politika faiz oranları da 50 baz puan artırdığı ifade edilirken yapılan açıklamada ise; refinansman faizinin yüzde 3'e, mevduat faizinin yüzde 2,5'e ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 3,25'e yükseltildiği kaydedildi.

ECB tarafından ekonomi de resesyon beklentilerine karşın da faiz oranlarını 2008 yılından bu yana en yüksek seviyelere çıkardığı bildirildi.

Bankanın üç temel politika faizleri Temmuz ayında 50 baz puan, Eylül ve Ekim ayında ise 75'er baz puan ve Aralık'ta da 50 baz puan artırmıştı.

Para piyasalarında ise ECB'nin çoğunlukla 50 baz puanlık bir artırımı beklenirken; enerji fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen de enflasyon rakamlarının yüksek kalacağı endişelerinin de işareti olarak ECB, faiz oranlarını artırması dikkatleri üzerine çekti.

ECB'nin faiz artırım hamleleri,

İlk olarak İngiltere Merkez Bankasının (BoE) bugün erken saatlerde yaptığı 50 baz puanlık ve sonrasında ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün yaptığı 25 baz puanlık artışının ardından geldi.

Gündeme düşen açıklamalarda, faiz oranların enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi için ciddi şekilde sınırlayıcı seviyede tutulacağı belirtilerek, planlandığı gibi mart ayından sonra bilançonun küçültülmeye başlanacağı kaydedildi.