Avrupa'da Gaz Santralleri Paris Anlaşması'nı Tehdit Ediyor: Gizli Tehlike Ortaya Çıktı!

Avrupa'da Gaz Santralleri Paris Anlaşması'nı Tehdit Ediyor: Gizli Tehlike Ortaya Çıktı!

Avrupa'nın gaz santralleri, Paris Anlaşması'nı tehdit ediyor! Yeni analiz, Avrupa'nın 2035'e kadar fosil yakıtlardan çıkarma taahhütlerine aykırı olarak gaz santrallerine yatırım yapmayı planladığını ortaya koyuyor. Bu durum iklim krizini ve enerji...

Avrupa'da iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji güvenliği arasında endişe verici bir çelişki ortaya çıktı. Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels) sivil toplum kuruluşu tarafından yayınlanan yeni bir analiz, 12 Avrupa ülkesinin 2035'e kadar elektrik sistemlerinden fosil yakıtları çıkarma taahhütlerine aykırı olarak gaz santrallerine yatırım yapmayı planladığını ortaya koydu.

Analize göre, Avrupa'nın mevcut doğal gaz santrali kapasitesinin %98'i için emeklilikplanı bulunmazken, önümüzdeki 10 yıl içinde 72 gigavatlık yeni santral kurulumu planlanıyor. Bu durum, Avrupa'nın gaz santrali kapasitesini %27 oranında artıracak.

En yüksek mevcut ve planlanan gaz santral kapasitesi İtalya, Birleşik Krallık ve Almanya'da yer alıyor. Bu ülkeler, geçen yıl enerji sektörlerini 2035'e kadar tamamen veya ağırlıklı olarak karbonsuzlaştırmayı kabul eden G7 bildirisini de imzaladılar.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Avrupa ülkelerinin elektrik sistemlerini karbonsuzlaştırmaları ve Paris Anlaşması'nın hedeflerini yerine getirmeleri için 2035 son tarihi var. Bu hedefi tutturmak için 2030'a kadar kömürden çıkış tamamlanmalı ve 10 yıllık bir sürede tamamen yenilenebilir enerjiye dayalı bir elektrik sistemi kurulmalıdır.

Fosil Yakıtların Ötesi Kampanyacısı Alexandru Mustata, Avrupa'nın 2035'e kadar fosil gazı elektrik sistemlerinden çıkarması gerektiği konusunda bir fikir birliği olduğunu, ancak gaz endüstrisinin genişlemeci gündeminin bu hedefe ters düştüğünü vurguladı. Mustata, "Sektörün planları iklim değişikliğiyle mücadeleyi baltalıyor ve yenilenebilir enerjiye geçişi gereksiz yere maliyetli ve kaotik hale getiriyor." dedi.

Mustata, Avrupa gaz endüstrisinin genişleme planlarının iklim krizini hızlandırdığının, enerji güvenliğini zayıflattığının ve kıtayı değişken elektrik fiyatlarına maruz bıraktığının altını çizdi. Mustata, "Hükümetlerin görevi, gaz endüstrisine günlerinin sayılı olduğuna ilişkin net bir mesaj göndermek ve 2035'e kadar tamamen yenilenebilir enerjiye dayalı bir elektrik sistemine sorunsuz bir geçiş sağlamak için kararlı adımlar atılmasını zorunlu kılmak." şeklinde konuştu.

Analizin Bulguları:

  • 12 Avrupa ülkesi, 2035'e kadar elektrik sistemlerinden fosil yakıtları çıkarma planı yok.
  • Önümüzdeki 10 yıl içinde 72 gigavatlık yeni gaz santrali kurulması planlanıyor.
  • Avrupa'nın gaz santrali kapasitesi %27 artacak.
  • En yüksek mevcut ve planlanan gaz santrali kapasitesi İtalya, Birleşik Krallık ve Almanya'da.
  • Bu ülkeler G7 bildirisini imzalayarak 2035'e kadar enerji sektörlerini karbonsuzlaştırmayı kabul ettiler.
  • Avrupa'nın 2035'e kadar elektrik sistemlerini karbonsuzlaştırması ve Paris Anlaşması'nın hedeflerini yerine getirmesi gerekiyor.
  • Gaz endüstrisinin genişleme planları iklim krizini hızlandırıyor, enerji güvenliğini zayıflatıyor ve kıtayı değişken elektrik fiyatlarına maruz bırakıyor.
  • Hükümetlerin gaz endüstrisine net bir mesaj göndererek 2035'e kadar tamamen yenilenebilir enerjiye dayalı bir elektrik sistemine geçişi sağlaması gerekiyor.