Avrupa'nın Elektriğinin Yarısından Fazlası Temiz Enerji Kaynaklarından Geliyor

Avrupa'nın Elektriğinin Yarısından Fazlası Temiz Enerji Kaynaklarından Geliyor

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı Avrupa'nın enerji dönüşümünü hızlandırdı. Avrupa'nın elektriğinin yarısından fazlası artık temiz enerji kaynaklarından üretiliyor. Nükleer ve hidroelektrik, Avrupa'daki en temiz enerji kaynaklarıdır.

Bölge, Rus yakıt ithalatına olan bağımlılığından uzaklaşırken, enerji ve elektrik arzı geçen yıl boyunca neredeyse her Avrupa ülkesi için hayati hale geldi. Pek çok ülke fosil yakıtlardan enerji geçişinde ilerleme kaydederken, Avrupa ülkelerinin neredeyse yarısı hala birincil elektrik üretim kaynağı olarak fosil yakıtlara bağımlı.

Aşağıdaki grafikte, Visual Capitalist Niccolo Conte, Electricity Maps ve IEA'dan alınan verileri kullanarak Avrupa ülkelerinin en büyük elektrik üretim kaynaklarına göre haritasını çıkarıyor ve AB'nin 2021'deki genel elektrik üretiminin kaynağa göre dökümünü veriyor.

enerji-kaynagina-gore-avrupanin-elektrik-uretimi.jpg

Enerji Kaynağına Göre Avrupa'nın Elektrik Üretimi

Avrupa, elektrik üretimi için sürekli olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmakta ve son on yılda önemli ilerleme kaydetmektedir.

2011 yılında fosil yakıtlar (petrol, doğal gaz ve kömür) AB'nin elektrik üretiminin %49'unu oluştururken, yenilenebilir enerji kaynakları yalnızca %18'ini oluşturuyordu. On yıl sonra, yenilenebilir enerji kaynakları fosil yakıtlara eşit olmaya yaklaşıyor ve 2021'de fosil yakıtların kullandığı %36'ya kıyasla AB'nin elektrik üretiminin %32'sini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor.

Rüzgar ve güneş enerjisi üretiminin genişletilmesi, 2011'de AB'nin elektriğinin yalnızca %8'ini üretmekten 2021'de %19'a ulaşan yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru bu geçişte birincil itici güç oldu. rüzgar ve güneş enerjisi üretimi , dünyadaki diğer bölgelerle karşılaştırıldığında ilk olarak Okyanusya ile bağlantılıdır .

Hidroelektrik diğer kaynaklar kadar büyük bir paya sahip olmasa da , Avrupa'daki en yaygın birincil elektrik üretimi kaynağıdır ve yenilenebilir enerji sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Nükleer enerji, son birkaç on yıldaki düşüşüne rağmen AB'de ve Avrupa'da en büyük tek elektrik üretim kaynağıdır. 2001 yılında nükleer enerji AB'nin elektrik üretiminin üçte birini (%33) oluşturuyordu ve takip eden 20 yılda bu oran %25'e düştü.

Avrupa'nın Başlıca Uluslarının Birincil Elektrik Kaynakları

Tek tek uluslara bakıldığında, Avrupa'nın en büyük ülkelerinin çoğunun en büyük birincil tek elektrik kaynağı olarak fosil yakıtları vardır.

Almanya, 2017'den 2021'e kadar ülke elektriğinin %31'ini üreten kömür enerjisine büyük ölçüde bağımlı olmaya devam ediyor. Karbon yoğun fosil yakıta bağımlı olmasına rağmen, rüzgar ve güneş enerjisi üretimi birlikte Almanya'nın elektrik üretiminin %33'ünü oluşturdu (rüzgar için %23 ve güneş için %10).

Fransa , nükleer enerji ülkenin elektrik üretiminin yarısından fazlasını oluşturan, esas olarak nükleer enerjiye dayanan Avrupa'nın en büyük ekonomisidir.

İtalya , Birleşik Krallık ve Hollanda , 2017'den 2021'e kadar elektrik üretimi söz konusu olduğunda, öncelikle doğal gazla çalışıyor ve Birleşik Krallık (%38) çok uzakta değil.

İspanya, büyük Avrupa ülkeleri arasında bir aykırı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte bir başarı öyküsüdür. 2017-2021 döneminde ülke ağırlıklı olarak doğal gaza (%29) bağımlıyken, 2022'de doğal gazın elektrik üretimine katkısı %14'e düştü ve rüzgar %32 ile birincil elektrik üreticisi oldu.

AB'nin Enerji Geçişini Hızlandırmak

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana, AB'de enerji bağımsızlığı büyük önem kazanmış ve ülkeler bu fırsatı değerlendirerek yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişlerini hızlandırmışlardır.

Ember'den yeni bir rapor, geçişin 2022'de nasıl önemli ilerleme kaydettiğini, güneş ve rüzgar enerjisinin (%22) elektrik üretiminde ilk kez doğal gazı (%20) geride bıraktığını vurguluyor .

2022'de AB için fosil yakıtlı elektrik üretiminde bir artış görülürken, Ember bunun 2023'te %20'ye kadar düşmesini bekliyor. AB, fosil yakıtlardan bu hızlı uzaklaşmayı sürdürebilirse, elektrik üretiminin birincil enerji kaynaklarına ilişkin bu harita, yakın gelecekte çok daha fazla yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji kaynağı içerebilir.