Bakanlıktan altına kota ile sınırlama! Bu kararla Türkiye’nin döviz rezervleri desteklenmesi amaçlanıyor!
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan son kararla altın ithalatına kota uygulaması getirilecek. Son dönemde işlenmemiş altın ithalatının yükselişi sebebi ile kota uygulaması getirileceğini belirten bakanlık gerekli açıklamaları da yaptı!
Altın ithalatının son dönemde Türkiye’de 3 kat arttığı verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre Türkiye’de altın ithalatı yüzde 180 artarak 19.4 milyar dolara ulaştı. İşlenmemiş altın ithalatının katlanarak artmasına bir önlem almak isteyen Hazine ve Maliye Bakanlığı altın ithalatında kota uygulamasının başlatılacağını belirtti. Bu kararla Bakanlık Türkiye’nin döviz rezervlerinin de desteklenmesinin amaçlandığını açıklamalarında belirtti. İşte tüm detaylar…
Altın ithalatına kota uygulaması
Son dönemde Türkiye’de artan işlenmemiş altın ithalatının katlanarak artması Hazine ve Maliye Bakanlığını harekete geçirdi. Son verilere göre işlenmemiş altın ithalatının 3 kat artarak yüzde 180 artarak 19.4 milyar dolara ulaşması Hazine ve Maliye Bakanlığına yeni önlemler almaya sevk etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için 'kota uygulaması' getireceğini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın altın ithalatının cari açık üzerindeki etkisini azaltmak bununla beraberde Türkiye döviz rezervlerini kontrol altında tutmak için belirli tedbirler alacağını açıkladı. Ticaret Bakanlığı ile hatları belirlenecek olan uygulamada altın ithalatına karşı kota konulması kararı alındı.
Kota miktarı belirlendi
Açıklanan verilere göre belirlene kota Borsa İstanbul A.Ş üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen altın ithalatları için olacak. Yine açıklanan bilgilerde alınan tedbirler çerçevesinde aracı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçen yıllardaki ithalat miktarları dikkate alınarak aylık bir kota miktarı belirlendiği açıklandı.
Ve yine söz konusu kotanın aracı işlemleri gerçekleştiren kuruluşların altın ithalatı işlemleri ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak bir kota belirleneceği de ayrıca belirtildi. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen ithalat söz konusu kota uygulamasının dışında tutulacağı da açıklandı.