BDDK KKM verilerini açıkladı! KKM son zamlardan sonra rekorunu kırdı!
Türk lirasının değer kaybı yaşadığı şu günlerde, yüksek kayıplarının önüne geçmek adına planlanan KKM uygulamasında bu zamana kadar biriken toplam tutar 3 trilyon 282 milyar 371 milyon TL’ye olarak rekor bir seviyeye ulaştı...
Hazine’ye rekor bir yük getiren KKM ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni çıkış yolları aradığı gündemi etkisi altına alırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamalar oldukça dikkat çekti. Peki KKM uygulaması sonlandırılacak mı? KKM uygulaması ile ilgili açıklamalar BDDK verileri işte sizlerle...
KKM son zamanlarda hiç olmadığı seviye ulaşarak rekor kırdı!
Türk lirasının değer kaybı yaşadığı son dönemlerde, daha fazla kayıplarının önüne geçmek için uygulanan KKM paraları, 2002 yılından itibaren bu zamana kadar biriken toplam tutar 3 trilyon 282 milyar 371 milyon TL’ye olarak rekor bir seviyeye yükselerek rekor kırdı. 2018 yılının itibaren hızlı bir artış gösteren dolar kuru, 2021 yılının son aylarına doğru büyük bir yükseliş yaşadı.
Hazine’ye rekor bir yük getiren KKM ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni çıkış yolları aradığı gündemi etkisi altına alırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan açıklama geldi. Mevcut durumda KKM’nın sonlandırılması gibi bir planlarının olmadığını açıkladı.
Yatırımcılar birikimlerini dolar karşısında koruyan bu uygulama, hem dolar ile birlikte yükselirken, hem de faiz avantajı da getirerek, Hazine’ye kattığı yük ise ekonomistler arasında tartışma konusu oldu bile.
BDDK, KKM verilerini açıkladı!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK) aracılığıyla yayınlanan haftalık bültene edilen bilgilere göre, 4 Ağustos 2023’de dahil olmak üzere, KKM havuzunda biriken toplam tutarın 3 trilyon 282 milyar 371 liraya ulaşarak tarihi bir rekor kırdığı bilgisi yer alıyor.
Uygulama Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ‘liralaşma’ olarak sunulması ile ilgili ekonomistlerden yanıt geldi. Ekonomistler KKM karşılığında uygulanan bu düşüncenin liralaşma ile bir ilgisi olmadığını, paranın tamamen dolara endeksli olduğunu tam olarak bu nedenle dolayı liralaşma yerine ‘dolarizasyon’ uyarısında bulunuldu.