Beşiktaş Belediyesi’nde Yolsuzluk depremi

Beşiktaş Belediyesi’nde Yolsuzluk depremi

​İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Beşiktaş Belediyesi'nde görevli 12 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Bu kişiler arasında Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz da bulunuyor.

Soruşturma, Aziz İhsan Aktaş liderliğindeki suç örgütünün, belediyelerden aldığı ihalelere fesat karıştırdığı iddialarına dayanıyor.

Başsavcılık, suç örgütünün Beşiktaş Belediyesi'nden aldığı ve fesat karıştırıldığı tespit edilen ihalelerin hazırlık sürecinde yer alan 12 belediye görevlisinin ikametlerinde arama ve el koyma işlemleri yapılmasına, şüpheli şahısların gözaltına alınmasına karar verdi.

Operasyon kapsamında, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz, Özel Kalem Müdürü Emirhan Akçadağ, Destek Hizmetleri Müdürü Gülal Erdovan Anıl, müdür Filiz Yolsal, mühendis Ali Fuat Toptaş, veri hazırlama ve kontrol işletmenleri Ali Güvendi ile Nilgün Boduk, eğitmen Gülşah Ocak, tahsildar Erdal Özece, Beyoğlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Zafer Ozan Ay ve Sancaktepe Belediyesi Basın ve Yayın Müdürü Gökhan Turan gözaltına alındı.

Şüphelilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri devam ediyor. Bir şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.​

Daha önce, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da aynı soruşturma kapsamında "suç örgütüne üye olma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "haksız mal edinme" suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

Soruşturma, Aziz İhsan Aktaş liderliğindeki suç örgütünün, belediye başkanları ve üst düzey yöneticilere rüşvet vererek ihaleleri kendi lehlerine organize ettiği iddialarına dayanıyor.

Gözaltına alınan şüphelilerin, suç örgütünün belediyeden aldığı ihalelere fesat karıştırdığı ve bu süreçte aktif görev aldıkları belirtiliyor. Soruşturma kapsamında, şüphelilerin ikametlerinde arama ve el koyma işlemleri gerçekleştirildi.

Bu gelişmeler, Beşiktaş Belediyesi'nde yürütülen ihaleye fesat karıştırma soruşturmasının derinleştiğini ve belediyenin üst düzey yöneticilerinin de bu sürece dahil olduğunu gösteriyor.​

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kapsamlı bir soruşturma kapsamında, Aziz İhsan Aktaş’ın liderliğini yaptığı ileri sürülen organize suç örgütüyle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor.

Söz konusu suç örgütünün, belediye başkanları ve belediyelerin üst düzey bürokratlarıyla bağlantılar kurarak, kamu ihalelerine müdahale ettiği ve bu süreçte yüklü miktarda rüşvet dağıttığı iddia ediliyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda örgütün, ihalelere yön verme amacıyla kamu görevlilerine rüşvet teklif ettiği, bazı ihaleleri istedikleri şirketlere kazandırmak için belediye içerisindeki etkili isimleri kullandığı tespit edildi.

Soruşturmanın odağında Beşiktaş Belediyesi yer alırken, bu süreçte birçok belediye çalışanının yasa dışı faaliyetlere karıştığı belirlendi.

besiktasta-rusvet-operasyonu-001.jpg

Beşiktaş Belediyesi'nden 12 İsim Soruşturma Kapsamında

Savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında önemli isimler mercek altına alındı. Özellikle Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz ve Özel Kalem Müdürü Emirhan Akçadağ’ın da aralarında bulunduğu 12 belediye görevlisinin, suç örgütü ile iş birliği içinde hareket ettiği iddia ediliyor.

Bu kişilerin, örgütün çıkar sağladığı ihalelere müdahale ederek süreci yasa dışı şekilde yönlendirdiği öne sürülüyor.

Yapılan teknik ve fiziki takiplerin ardından, bu isimlerin suç örgütüyle doğrudan veya dolaylı temas kurduğu, bazı ihalelerin örgütün yönlendirdiği şirketlere verilmesi için çeşitli usulsüzlükler yaptıkları belirlendi.

Belediye içindeki karar alma mekanizmalarında etkili olan bu şahısların, süreci örgütün lehine çevirmek adına rüşvet aldıkları değerlendiriliyor.

besiktasta-rusvet-operasyonu.jpeg

Gözaltı Kararları ve Operasyonlar

Soruşturmada elde edilen delillerin ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ilgili şüpheliler hakkında gözaltı kararı çıkardı.

Emniyet birimlerine iletilen talimat doğrultusunda İstanbul genelinde sabah saatlerinde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi.

Gerçekleştirilen bu operasyonlarda, aralarında Beşiktaş Belediyesi'nden görevli birçok kişinin de bulunduğu 11 zanlı gözaltına alındı.

Polis ekipleri, şüphelilerin ikametgahlarında ve bağlantılı adreslerde detaylı aramalar yaptı. Ele geçirilen dijital materyaller ve belgeler, soruşturma dosyasına yeni deliller olarak eklendi. Şu anda emniyet birimleri, şüphelilerin ifadelerini almaya başladı.

Öte yandan gözaltı listesinde yer alan bir kişinin henüz yakalanamadığı, bu şahsın bulunması için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiği öğrenildi.

Güvenlik kaynakları, kaçma ihtimaline karşı söz konusu şahsın çevresinin de mercek altına alındığını ifade ediyor.

Belediye Başkanı Rıza Akpolat Zaten Tutukluydu

Soruşturmanın daha önceki aşamalarında da önemli gelişmeler yaşanmıştı. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, suç örgütü ile bağlantılı olduğu iddiasıyla 17 Ocak tarihinde tutuklanmıştı. Hakkında yürütülen soruşturma kapsamında “örgüt faaliyetleri kapsamında ihaleye fesat karıştırmak” ve “rüşvet almak” suçlamaları yöneltilen Akpolat, o tarihten bu yana cezaevinde bulunuyor.

Akpolat’ın tutuklanmasıyla birlikte gözler Beşiktaş Belediyesi’ne çevrilmiş, kamuoyunda ciddi yankı uyandıran gelişmelerin ardından belediyenin üst kadrosunda görev yapan birçok isim hakkında da soruşturmalar başlatılmıştı. Şimdi ise bu süreçte yeni bir dalga yaşanarak, örgütle bağlantılı olduğu düşünülen diğer isimlerin de gözaltına alınmasıyla soruşturma daha da derinleşti.

Soruşturma Kapsamında Yeni Gözaltılar Olabilir

Soruşturmayı yürüten savcılık makamı, dosyada yer alan delillerin değerlendirilmesinin ardından yeni gözaltı ve tutuklama kararlarının da gelebileceğine işaret etti. Suç örgütünün sadece Beşiktaş Belediyesi ile sınırlı kalmadığı, başka ilçe belediyelerinde de benzer usulsüzlükler yaptığı yönünde emareler bulunduğu belirtiliyor.

Elde edilen dijital veriler ve tanık ifadeleri, soruşturmanın kapsamının genişletilmesini mümkün kılacak türden bilgiler içeriyor. Bu da, önümüzdeki günlerde yeni operasyonların kapıda olabileceği anlamına geliyor.

Yetkililer, kamu kaynaklarının suç örgütlerine aktarılmasına kesinlikle müsaade edilmeyeceğini, bu tarz yapılanmaların tüm yönleriyle ortaya çıkarılacağını vurguladı. Ayrıca, rüşvet ve yolsuzlukla mücadelede sıfır tolerans ilkesiyle hareket edileceği belirtildi.

Kamuoyunun Gözleri Üzerinde

Kamuoyunun dikkatle izlediği bu soruşturma, belediyelerdeki şeffaflık ve denetim mekanizmalarının yetersizliğini bir kez daha gündeme taşıdı. Özellikle yerel yönetimlerde kamu kaynaklarının nasıl dağıtıldığı, hangi firmalara hangi gerekçelerle ihale verildiği gibi konular, son yıllarda sıkça tartışılan başlıklar arasında yer alıyor.

Soruşturmanın seyri, ilerleyen günlerde başka belediyelere sıçrayabilecek bir yolsuzluk dalgasının habercisi olabilir.

Bu tür organize suç yapılarına karşı etkin bir soruşturmanın yürütülmesi ve sorumluların adalet önüne çıkarılması, hem yargı sisteminin hem de kamu yönetiminin güvenilirliği açısından büyük önem taşıyor.