Bitki çaylarını böyle tüketiyorsanız büyük yanlış yapıyorsunuz! Zararını duyunca şaşıracaksınız
Bitki çayının tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar için uzmanlardan uyarılar geldi. Bu uyarıları dikkate alın.
Bitki çaylarını böyle tüketiyorsanız büyük yanlış yapıyorsunuz! Zararını duyunca şaşıracaksınız: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu tarafından bitki çayının doğru tüketilmesi hakkında öneriler geldi. Bitki çayının doğru tüketilmesi oldukça önemli. Eğer yanlış tüketilirse insan vücuduna büyük zararı var. Peki bitki çayının nasıl tüketilmeli?
Mutfağın vazgeçilmez sebzesi domates bakın hangi hastalığa şifa oluyormuş
Uzmanlar tarafından özellikle kış mevsimlerinde tüketimi artan bitki çayları hakkında önemli uyarı geldi. Bitki çaylarının yan etkileri bulunduğu için tüketiminde oldukça dikkat edilmesi gerektiği açıklandı. kış mevsiminin vazgeçilmezi olan bitki çaylarının yan etkilerinin de olduğunun göz ardı edilmeden bilinçli ve dikkatli tüketilmesine dikkat çekti.
Özellikle kış mevsimlerinde bağışıklığın güçlendirilmesi için tüketilen bitki çaylarının yanlış tüketilmesi durumunda bazı hastalıklara yol açtığı öğrenildi. Bilinçsiz ve yanlış tüketim esnasında gerçekleşen bu zararlar neler?
ÇOK DEMLENMEMELİ
Ihlamur, adaçayı, gül, papatya ve bu tarz yaprak bitki çaylarının çok fazla demlenmemesi gerekmektedir. Yani en fazla 4/5 dakika kadar demlendikten sonra çok fazla beklenmeden tüketilmesi gerekmektedir. Bu konuda Fadıloğlu, şu uyarılarda bulundu;
“Zencefil, tarçın gibi kök bitki çayları, 1-2 dakika kaynatılıp süzülerek içilmeli. Daha uzun süre demleme ya da kaynatma, çeşitli zararlı yan etkilere neden olabileceği gibi bitkinin içindeki yararlı maddelerin kaybolmasına ve beklenilen faydalı etkinin görülmemesine yol açar.
Demlenen çay hemen tüketilmeli, üzerine su eklenerek tekrar kullanılmamalı ve tekrar ısı uygulanarak saatlerce bekletilmemeli. Su kaynatılmamalı ancak sıcaklığı 80 santigrat derece olmalı veya kaynatıldıktan sonra en az 1 dakika dinlendirilmeli. Kaliteli içme suyu kullanılmalı. Şeker yerine bal tercih edilirse öksürüğe iyi gelir. Ancak bal, çayınız sıcak iken değil ılık olduğu zaman eklenmeli” şeklinde uyarılarda bulundu.
BİLİNÇLİ OLARAK TÜKETİLMELİ
Fadıloğlu bitki çaylarının bilinçli olarak tüketilmesi gerektiğini şu sözler ile ifade eti. “Bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücut direncini artırmak için mevsim sebze ve meyvelerinin her renginden ve çeşidinden faydalanılması gerekiyor. Sağlık için bitki çaylarından da destek alınabilir. Ancak bitkilerin yan etkileri de olabilir, kullanım miktarına da dikkat edilerek bitki çayları bilinçli tüketilmeli” ifadelerine yer verdi.