Bu mevsimlerde sağlık için tüketilen meyvelerin miktarına dikkat! Uzmanlar peş peşe uyardı!
Hastalıklardan korunmak için pek çok uzman tarafından sık sık meyve tüketilmesi önerilmektedir. Fakat gelen yeni bir açıklama ile birlikte tüketilen bu meyvelerin miktarını ayarlamanın da önemli olduğu ifade edildi.
Bu aylarda pek çok kişi hastalıklar ile baş etmeye çalışırken uzmanalr tarafından da tedavi için ilaçların yanı sıra takviye gıdalar da önerilmektedir. Takviye gıdaların başında içeriğinden kaynaklı olarak da genellikle meyveler bulunmaktadır. Meyve tüketimi her bir meyvede ayrı ayrı bulunan vitaminler nedeni ile önerildiği gibi, bu meyvelerin içeriğinde bulunan şekerlerin de sağlığa son derece zararlı olduğu da bilinmektedir.
Durum bu şekilde olunca da fazla meyve tüketimi konusunda Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Sena Genç, kişilere uyarılarda bulunmaktadır.
MEYVELERİ YALNIZ TÜKETMEYİN!
Meyve tüketimi konusunda önerilerde bulunan Genç, meyvelerin yanında kuruyemiş ya da süt tüketiminin son derece faydalı olabileceğinden bahsederek, “Meyveler, yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynamaktadır. Meyveler bir yağ grubu (kuruyemişler) veya bir süt grubu (kefir, yoğurt, süt) ile birlikte tüketilince, tokluk hissi daha uzun süre devam edecektir ve şekeri daha yavaş yükseltecektir. Özellikle şeker hastalığınız varsa, şekeri yüksek meyveler ve kuru meyvelerden uzak durmanızda fayda var. Porsiyon kontrolüne mutlaka dikkat edilmelidir çünkü gereksinimden fazla tüketildiğinde fazladan enerji alımına sebep olacağından kilo kontrolüne ters etki yaratabilir. Meyveler früktoz (meyve şekeri) içeren basit karbonhidratlardır fazla yendiğinde, fazla kalori alınmasına neden olunur. Bu fazla kalori de kilo olarak geri döner” şeklinde konuştu.
MİKTAR ÇOK ÖNEMLİ!
Tüketim boyutuna bakıldığı zaman ise hem yetişkinlerin kullanması gereken porsiyonlarda değişikliğin olabileceği hem de fazla tüketimin sonucunda yaşanabilecekler de yapılan açıklamalar arasında yer aldı. Bir yetişkin için ideal porsiyon miktarı ise “Kişinin günde yemesi gereken meyve miktarı yaşı, cinsiyeti, kilosu, hastalığı, günlük alması gereken kaloriye göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak çocuklarda ve büyüme çağında meyve günde en az 3 porsiyon alınması, yetişkinlerde ise 2-3 porsiyon alımı yeterlidir” şeklinde ifade edildi.
Bunun yanı sıra ise fazla tüketim sonucunda da yaşanabileceklere "Çünkü meyveler früktoz (meyve şekeri) içeren basit karbonhidratlardır. Fazla tüketildiğinde, fazla kalori alınmasına neden olunur. Bu fazla kalori de kilo olarak geri dönebilir. Bu yüzden meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Özellikle gece yatmadan 3-4 saat öncesine kadar tüketilmiş olmalıdır." ifadeleri ile Genç değindi.
Sonuç olarak meyve tüketiminde hastalıklardan korunmak için tüketilen miktarın hastalıklara yol açmaması için dikkate edilmesi gereken konuların bulunduğu ifade edilmiş oldu.