Çalışanlara kötü haber! Hemen kontrol edin o tarihte maaşınız 422 TL düşebilir

Çalışanlara kötü haber! Hemen kontrol edin o tarihte maaşınız 422 TL düşebilir

2023 yılı asgari ücret maaşı, memur ve emekli aylığı zammı için yeni oranlar kesinleşirken çalışanlara vergi düzenlemesi nedeni ile kötü haber geldi. 2023 vergi oranları dilimleri ile maaşlar eriyecek!

Çalışanlara kötü haber! Hemen kontrol edin o tarihte maaşınız 422 TL düşebilir... Maaşlara gelen zamlar bir kere daha enflasyona yenik düşerken daha zamlı maaşı cebine koyamadan pek çok kişinin geliri düşmüştü.

Maaşlara gelen rekor zamlar ile vergi geliri sorunu bir kere daha yaşanırken ne yazık ki pek çok kişinin maaşı vergi limitine girmişti. Yaşanan sorun nedeni ile vatandaşın alacağı maaş ne yazık ki aydan aya vergi kesintisi nedeni ile azalacak. Zamlı maaşını Ocak ayında cebine koyan ve sevinen vatandaşın sevinci yarım kalacak.

YÜKSEK MAAŞ VERGİ ENGELİNE TAKILDI!

Ekonomist Ahmet Karabıyık çalışanların Ocak ayı maaşı ile alacakları yıl içindeki maaşlarını karşılaştırdı. Maaşlarda vergi kesintisi nedeni ile azalma olacağını belirten Karabıyık brütten ücret hesaplanan işyerlerinde çalışanların maaşlarının düşeceğini söyleyerek maaş bordrosunun takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Maaşlarda düşüşün nedeni olarak ise Karabıyık "Azalmanın nedeni; yılın başında yüzde 15 olan gelir vergisi oranının (yıl içi toplam ücret gelirinin büyüklüğüne bağlı olarak) önce yüzde 20’ye, sonra sırasıyla yüzde 27, yüzde 35 ve yüzde 40’a çıkacak olması" diyerek vergi dilimleri nedeni ile düşüşün kaçınılmaz olacağını söyledi.

ÇALIŞANLARIN MAAŞI KAÇ TL AZALACAK?

Karabıyık hesaplama da yaparak "Brüt 15 bin lira’ ücreti olan bir çalışanın, ocak ayı net maaşı (12.075,63 lira) beş ay boyunca değişmeyecek. Haziran ayı geldiğinde net maaşı 11.750,63 lira olarak hesabına yatacak. Temmuz ve Ağustos neti 11.438,13 lira, Eylül neti 11.766,19 lira Ekim ve Kasım Neti 11.863,47 lira olacak, yılın son ayında ise bu çalışan banka hesabına 11.653,47 lira net maaşın yattığını görecek. Brüt 15 bin lira ücreti olan bir çalışan için işverenin yükleneceği toplam maliyet ise (Yüzde 5 SGK prim teşviki dikkate alındığında) 17 bin 625 lira olarak hesaplanacak" diyerek bu rakamın 12 ay boyunca değişmeden ödenmeye devam edeceğini dile getirdi.