Canan Karatay açıkladı! 7'den 70'e herkes günde en az 1 adet yemeli mucizeden öte...
Diyetisyen ve Sağlıklı Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay sağlıklı beslenme, yaşlanma karşıtı, beyin ve kalp sağlığına iyi gelen mucize yiyeceği açıkladı.
Her yaptığı konuşmasında doğallığı ön plana çıkaran ve doğal besin ve gıdalar ile beslenilmesi gerektiğini savunan halk arasından 'Karatay Hoca' olarak ta bilinen Prof. Dr. Canan Karatay bugün yeni bir besin önerisi ile karşımıza çıktı.
Canan Karatay açıkladı! 7'den 70'e herkes günde en az 1 adet yemeli mucizeden öte...- Karatay hoca, yaşlanmaya karşı en etkili besini açıkladı: Ceviz! Günde 9 adet yemeniz yeterli. Karatay cevizin ithal olanlarından kaçınmanız gerektiği konusunda ise uyarıyor. Magnezyum, çinko, bakır, demir, fosfor ve birçok vitamin içeren ceviz, antioksidanların bolluğundan dolayı yaşlanmaya bağlı oluşan hastalıkları da önlüyor.
YAŞLANMA BELİRTİLERİNE BİREBİR BESİN: CEVİZ!
Canan Karatay bir televizyon programında yaptığı açıklamada, ekmek yerine ceviz yenmesi gerektiğini şu sözlerle aktarmıştı:
"Ekmek yediğiniz sürece halsiz kalırsınız. Ekmek kan şekerini, insülini fırlatıyor. Onun için gittikçe kilo alıyorsunuz. Ekmek yerine kahvaltıda ceviz yiyin. Ekmek boş bir kalori. Cevizin içinde potasyum, magnezyum, fosfor, vitaminler, omlega 3 var, her türlü mineral var. Dengeli olarka vücudunuza girsin" demişti.
Canan Karatay, cevizin yaşlanma belirtilerini durduğunu açıkladı. Gün içerisinde tükerilen ceviz ve zeytinin, vücudumuzun günlük ihtiyacı olan vitaminleri yeteri kadar karşıladığını söyledi.
Karatay, tüketilen cevizin ithal olmamasına dikkat çekti. Karatay, ülkeye gelen ithal cevizlerin koruyucu maddelerle kaplı olduğunu söyledi.
GÜNDE KAÇ CEVİZ YEMELİ?
Karatay, ceviz tüketiminin sabah kahvaltısında 4, öğlen 2 ve akşam 3 adet olmasının yeterli olduğunu belirtti.
CEVİZİN FAYDALARI NELER?
Canan Karatay'ın öve öve bitiremediği ceviz, yaşlanmaya karşı en etkili vitamin olan E vitamini barındırıyor. E vitamini, hücre yenileme özelliği ile hücrelerin daha uzun yaşamasına olanak sağlıyor. Ceviz başta olmak üzere, fındık, fıstık, soya, et, balık, yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz ve elma gibi birçok besinde E vitamini yer alıyor.
Alternatif tıpta da kullanılan ceviz, vücudun ihtiyacı olan Omega-3 yağ asidinin %85'ini karşılıyor.
CEVİZİN İÇİNDE NELER VAR?
Folik asit,
E vitamini,
Demir,
Fosfor,
Magnezyum,
Potasyum,
Çinko,
Omega- 3 yağ asidi
KABUKLARIYLA SUDA BEKLETİP TÜKETİN
Hafızayı da güçlendiren cevizi kabuklarıyla bir gece önce suda bekletin ve ertesi gün tüketin. Bu şekilde düzenli tükettiğinizde kalp hastalıklarından göz hastalıklarına kadar birçok rahatsızlıktan uzak duracaksınız.
CEVİZİN BOZULMAMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Cevizi uzun süre muhafaza etmek için yeşil kabuklarını soymayın.
Bozulmaması için cevizi bir tepsiye yayın ya da hava geçiren bir torbaya koyun.
Cevizi saklarken güneşten uzak, serin ve uzak bir yerde tutun.
Yaş cevizi ise uzun süre korumak için kesinlikle kurutun.
Eğer yaş cevizi kısa sürede tüketecekseniz, poşetin için ekoyun buzdolabında saklayabilirsiniz.
Uzun sürede tüketeceksiniz de cevizleri porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine koyun.
Unutmayın, cevizler ne kadar iyi kurursa o kadar bozulmaz.
Cevizin kabuğunu kırduysanız hava geçirmez bir kaba koyun.
Kabuğu olmayan cevizleri güneş almayan bir yerde ya da buzdolabınızda 6 ay boyunca, derin dondurucunuzda ise 1 yıl boyujnca saklayabilirsiniz.
Cevizlerin üzerine tarih etiketi yapıştırarak ne zamandan itibaren saklamaya başladığınızı hatırlayabilrsiniz.
Taze cevizleri uzun süre korumak için ise cam kavonoz tercih edebilrsiniz.
Kavanozunuzu doğrudan güneş almayan bir yerde saklayın.
Kavanozun kapağının kapalı olduğundan emin olun.
CEVİZ NASIL KURUTULUR?
Cevizleri kurutmak için temiz bir bez üzerine cevizleri yayın. Güneş görmeyen bir yerde cevizleri 7-10 gün boyunca kurutun.
KÜFLENMİŞ CEVİZ YERSEK NE OLUR?
Uzmanlar, küflenmiş ve bozulmuş ceviz yemenin karciğer kanserine yol açaileceği konusunda uyarıyor. Küf tutan kabuklu yemişlerde, aspergillus flavus adında bir küf mantarı yer alıyor. Bu küf ise insan sağlığı açısından en zehirli küfler arasında yer alıyor. Bu küf tüketildiğinde karaciğerde toplanıyor ve kansere yol açabiliyor.