Çin'de 60 bin kişi koronavirüsten öldü
Çin 1,4 milyar nüfusla dünyanın en kalabalık, ekonominin merkezi üssü ve son yıllara damga vurmuş ülkedir. 2019 yılında Wuhan kentinden dünyaya yayılan koronavirüste hayatını kaybedenlerin sayısı 60 bin olarak duyuruldu.
Çin'de 60 bin kişi koronavirüsten öldü - Koronavirüs politika değişikliğine giderek ülke ekonomisine daha fazla zarar vermemek adına tedbirleri gevşeten Çin'de günümüze kadar toplam 60 bin kişinin öldüğü açıklandı.
Koronavirüs sıkı politikaları nedeniyle ülke genelinde protestolar belirli ölçüde tedbirleri kısıtlanmasını sağladı. Yeni yılda da kaldırıldı. Ülkeden çıkış belli ölçütler genelinde belirlenirken, ülkeye yatırım ve ticari amaçlı gelen kişilere karantina uygulanmadan direkt girişine izin verildi. Protestolarda tutuklama ve karantina zorunluluğuna uymayanlar kolluk güçleri öncülüğünde sağlık çalışanları tarafından zorla sağlık merkezlerine götürüldüğü görüntüleri insan hakları ihlali sayılsa da Çin'e engel oluşturma girişimleri etkisiz kaldı.
YENİ DÖNEME GEÇİLDİ
Çin'de yeni düzen hayata geçildiği esnada vaka sayıların patlama yaşandı. Gündemden düşmeyen salgın halen etkisini sürdürüyor. Virüs veya virüse bağlı komplikasyonlar, 60 bine yakın kişinin vefat etmesine neden oldu.
Ulusal Sağlık Komisyonu, tedbirlerin kaldırılacağını açıklamasının ardından 8 Aralık 2022 ila 12 Ocak 2023 tarihlerinde, 59 bin 938 can kaybı yaşandığını bildirdi.
İLK DEFA VERİLER PAYLAŞILDI
Ülkede komisyon yetkilileri koronavirüs enfeksiyonuna bağlı solunum yetmezliği vefat oranını çoğunlukla yaşlılar olduğunu, 54 bin 35 hastanın kronik hastalıklara bağlı yaşamını yitirdiği aktarıldı. Ölenlerin yaş ortalaması 80,3 olduğu bilgisi paylaşıldı. Yüzde 90'ı 65 yaş ve üzeri kişiler olduğu açıklandı.
Çin, şimdiye kadar ilk defa ölüm verilerini açıkladı. Sıfır vaka olarak söylenilen ve katı kontrol tedbir önlemleri terk edildiği andan itibaren ülkede ilk kez ölüm verileri duyuruldu. Ulusal Sağlık Komisyonu; vaka, hasta ve ölüm verilerini günlük açıklamayı bıraktı. Komisyon, ölüm istatistiklerinin tutulmasına yeni standartlar getirdi. Birincil ölüm sebebi zatürre ve solunum yetmezliği olan can kayıplarını virüse bağlı sayacak.
Aralık ayında tedbirlerin kaldırılmasıyla ülkede vaka sayısı patlama yaşadı. Bugüne kadar en büyük kitlesel yayılma başladı. 1,4 milyar nüfuslu Çin'de 1 milyara yakın kişinin enfekte olacağı öngörülüyor.