Dalgın ve yorgun hissedenler bu normal değil! Vitamin eksikliği vücutla adeta oynuyor, dikkat!

Dalgın ve yorgun hissedenler bu normal değil! Vitamin eksikliği vücutla adeta oynuyor, dikkat!

Vücudunuz vitamin eksikliğinden kaynaklı olarak farklı hastalıkları ön plana çıkarabiliyor. Özellikle B12 ileri derecede kansızlığa sebep olurken; D vitamini yorgunluğu tetikliyor.

Vücut belirli fonksiyonları gerçekleştirebilmek için vitamin ihtiyacına gerek duyuyor. Eksikliğinde her ne kadar tüketilirse tüketilsin bu ihtiyaç giderilemiyor. Hastalıklara açık hale gelen bünye kişinin bağışıklığını yitirmesine sebep oluyor. Gündelik yaşantıda anlamlandıramayan yorgunluk, halsizlik süreci uyanıldığı halde kişinin kendini yorgun hissetmesinin arka planında da vitamin eksikliği yatıyor.

İHTİYAÇ DUYULAN VİTAMİNLER VE EKSİKLİĞİ

Hücrelerin yenilenebilmesi ve gelişebilmesi için enerjiye ve vitamine ihtiyacı oluyor. A vitamini başta olmak üzere C ve D vitamini, B2 ve B12 vitamini ile K vitamini büyük önem taşıyor.

Vitamin eksikliği ile beraber vücudun fonksiyonu azalıyor. Özellikle hücrelerde yenilenme sağlanamadığı için deri ve gözenek alanında solma, solgun beniz, tırnaklarda kırılma, saçta aşırı dökülme fark edilebiliyor. Zamanla görmede problemler oluşuyor. Vitamin eksikliği kişinin sağlıklı yaşantısına ket vuruyor. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenildiğinde bir nebze olsun bu ihtiyaç giderilebiliyor.

A VİTAMİNİ NEDİR? EKSİKLİĞİNDE NE HİSSEDİLİR?

A vitamini eksikliğinden kaynaklı olarak tırnaklar kırılıyor. Görmede bozukluk yaşanıyor. Vücut enfeksiyonlara karşı dirençsiz hale geliyor. Dilde kızarıklıklar oluşuyor. Karaciğerde depolandığı için karaciğerdeki kan miktarı azalıyor. Görmede problemler başlıyor. Göz kuruluğu ve kaşınması sorunu ortaya çıkıyor.

A VİTAMİNİ NEREDEN VÜCUDA ALINIR?

A vitamini eksikliğini giderecek besinler arasında bu alabalık, uskumru, peynir, somon, tavuk ciğeri, yağlı süt, böbrek yağ ve yumurta sarısı öneriliyor.

Karaciğer beklendiğinden daha fazla vücuda alındığında sinir sistemi de bozukluğu, mide bulantısı ve karaciğerde büyümeye sebep olabiliyor.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ NEDİR? NASIL GİDERİLİR?

dalgin-ve-yorgun-hissedenler-bu-normal-degil-vitamin-eksikligi-vucutla-adeta-oynuyor-dikkat-2.jpg

Folik asitin eksikliği daha çok hamilelik döneminde artış gösteriyor. Omurilikten aşağıya doğru uzanan yapıda ağrılı bir dönem başlıyor. Beyin dokusunda uyuşukluk, gelişmede gerilik, aşırı huzursuzluk ve halsizlik hali kendini fark ettiriyor. Folik asiti doğal yollardan almak isteyenler; enginar, brokoli, bamya gibi yeşil sebzeleri tercih edebilir.

B12 EKSİKLİĞİNDE NE HİSSEDİLİR? NASIL GİDERİLİR?

B12 eksikliğinde ise vücut beyin ve sinir sisteminde karmaşaya, ağrılara ve geri dönüşü olmayan hasara sebep oluyor. Kansızlık başlıyor. Cilt sararıp, şişerek iltihaplanıyor. Halsizlik, unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve hafıza kaybının tek sebebi B12 eksikliğidir. B12 içeren besinler; balık, et ve et ürünleri, süt ürünleri, kabuklu deniz ürünleridir.