Diyet yapanlara öneriliyor! Bunu tüketin: Güçlü antioksidan, protein ve yağ yakan yapısıyla mucize gibi
Fazla kilolarından şikayetçi olan kişiler için doğal, uygun fiyatlı besinlerin sayısı gittikçe azalıyor. Son günlerde artan yulafın yerini tutacak mucize bir besin açıklandı. İşte o ürün...
hepimizin evine en az 1 kere girmiş olan kolay bulunan ancak çok tercih edilmeyen Ay çekirdeğinin faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız. Hem faydalı, hem kilo aldırmıyor.
Diyet yapanlara öneriliyor! Bunu tüketin: Güçlü antioksidan, protein ve yağ yakan yapısıyla mucize gibi- Diyet yapanların ve yediklerine dikkat edenlerin sıklıkla düşündüğü sorulardan birisi ay çekirdeğinin kalorisi olur. Ay çekirdeği çiğ, kavrulmuş ve tuzlu gibi çeşitli şekillerde tüketilir.
Ay çekirdeğinin kalori değerleri şöyledir:
- 100 gr ay çekirdeği: 584 kcal
- 1 avuç (36 g) ay çekirdeği: 210 kcal
- 1 orta boy kâse (yaklaşık 150 g) ay çekirdeği: 876 kcal
Ay çekirdeği besin değerleri:
- Ay çekirdeğinin ihtiva ettiği E vitamini ve folat bir yetişkinin günlük ihtiyaç duyduğu E vitamini ihtiyacını karşılar.
- Ay çekirdeğinin toplam kalorisinin %75’i yağlardan ileri gelir; ancak bu yağlar kalp sağlığını koruyan esansiyel yağlardır. İçeriğindeki doğmuş yağ miktarı düşük olduğu için kolesterol içermez.
- İçerdiği yüksek düzeydeki fitosterol kolesterolü dengeler.
- Her gün yarım avuç kadar tüketilen ay çekirdeği, bir yetişkinin günlük magnezyum ihtiyacının yarısını karşılar.
- Güçlü bir antioksidan olarak gösterilen ay çekirdeği selenyum içerir. Yapılan araştırmalarda selenyumun vücuttaki kızarıklık ve şişkinliği azalttığı, hasar gören hücrelerin DNA onarımında yardımcı olduğu saptanmıştır.
Ayrıca:
- Ay çekirdeği yüksek protein içeren ve besleyiciliği yüksek bir atıştırmalık olmakla birlikte pek çok önemli vitamin, mineral ve antioksidan içerir.
- Ay çekirdeğinin besin değerlerini tek başına üzerinde toplayabilen çok az besin çeşidi vardır. Bir insan dağ başında yaşayacak olsa ve tek bir besin seçmek zorunda kalsa, ay çekirdeğini seçerek vücudunun temel ihtiyaçlarının büyük kısmını karşılayabilir.
Ay Çekirdeği Kilo Yapar Mı?
Ay çekirdeğinde kilo vermeye yardımcı olduğu bilinen lifler bulunur ve bu lifler zayıflamayı destekler. Fakat ay çekirdeği yağ oranı diğer kuru yemişlere nazaran yüksek olduğu için bazı püf noktalara dikkat edilmediği takdirde kilo aldırabilir.
İlk olarak Kuzey Amerikalılar tarafından yetiştirildiği düşünülen ay çekirdeği, birçok hastalığın tedavisinin yanı sıra sigarayı bırakan basketbol oyuncularının rehabilitesinde kullanılan atıştırmalık olmaya kadar birçok şekilde tüketilir. Küçük boyutları içerisinde bol miktarda yağ barındırdığı için şişmanlatan bir besin olduğu düşünülür. Halbuki diyetisyen kontrolünde, uygun miktarlarda tüketildiğinde kilo aldırmadığı gibi kilo vermeye de yardımcı olur.
Ay Çekirdeği Zararları ve Yan Etkileri
- Ay çekirdeği makul miktarlarda tüketildiğinde sağlık açısından son derece büyük faydaları bulunan ve vücudun günlük gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayan bir besindir. Ancak tüm yiyeceklerde olduğu gibi gerekenden fazla tüketmek obezite, vücutta aşırı sodyum birikimi, vitamin fazlalığı gibi yan etkilere sebep olabilir. Bu gibi sağlık sorunlarının önüne geçmek için sağlıklı bir insanının günde 30 gramdan daha fazla çekirdek tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
- Ay çekirdeği alerjen besin grupları içerisinde yer alır. Bazı hassas bünyeli kişilerde ciltte kaşıntı, egzama, kurdeşen, göz yaşarması, burun kaşıntısı, hapşırık ve nefes darlığı gibi çeşitli alerjik sorunlara yol açabilmektedir.
- Ayrıca çekirdek yüksek miktarda fosfat ve selenyum ihtiva eder. Fazla çekirdek tüketiminde vücutta fosfor ve selenyum fazlalığı görülebilir. Fosfor fazlalığı iskelet dokularında kireçlenme yapabilir, böbreklere zarar verebilir. Selenyum fazlalığı ise saçlarda ve tırnaklarda kırılma, halsizlik ve sinirlilik hali yapabilir.
- Aşırı tüketildiğinde ciltte akne sorunları görülebilir. Tuzlu çekirdek tüketimi tansiyonu yükseltebilir, selülit oluşumuna sebep olabilir.
- Ay çekirdeği şekeri yükseltir mi, gibi sorular akla gelebilir. Ancak ay çekirdeği diyabet için en yararlı sayılan “çoklu doymamış yağ” içerdiği için diyabetikler doktor kontrolünde önerilen miktarlarda tüketebilirler. Özetle ay çekirdeği zararları fazla tüketimden ileri gelir.
- Emziren annelerin en çok araştırdıkları konulardan birisi de ay çekirdeği gaz yapar mı, sorusunun cevabıdır. Bünyeden bünyeye değişiklik göstermekle beraber ay çekirdeğinin içeriğinde gaz yapacak herhangi madde yoktur. Hatta emziren annelerin günde bir avuç ay çekirdeği tüketmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.