Dolar/TL Zirvede, Merkez Bankası'ndan Yeni Sıkılaştırma Adımı!

Dolar/TL Zirvede, Merkez Bankası'ndan Yeni Sıkılaştırma Adımı!

Dolar/TL 31,83'ü gördü, Euro/TL 34,69'a yükseldi. Merkez Bankası, kredi büyümesini frenlemek için zorunlu karşılık tesis edecek. HSBC, dolar/TL tahminini 36'ya yükseltti. Fed faiz indirimi için acele etmeyecek. ECB faiz kararı ve ABD tarım dışı istihdam..

Döviz kurlarında yükseliş durdurulamıyor. Dolar/TL, yeni güne 31,83 ile başladı ve gün içinde zirvedeki seyrini sürdürdü. Euro/TL ise 34,69 civarında alıcı buldu.

Enflasyonla mücadele kapsamında yeni adımlar atan Merkez Bankası, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edeceğini açıkladı. Buna göre, kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık 1 yıl süreyle bloke olarak tutulacak. Bu adımın, kredi büyümesini kontrol altına alarak döviz kurlarına istikrar kazandırmayı amaçladığı belirtildi.

Dün ticari ve bireysel krediler için aylık büyüme sınırını düşüren TCMB, bu hamleyle de döviz kurlarını dizginlemeye çalışıyor.

Yabancı kurumlar ise Dolar/TL tahminlerini güncellemeye başladı. HSBC, 2024 yılı için dolar/TL tahminini 33'ten 36'ya yükselterek, kurdaki yükselişin devam edebileceğini işaret etti.

Küresel piyasalarda ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faize ilişkin açıklamaları dikkat çekti. Faiz indirimi için acele etmeyeceklerini belirten Powell, bu yıl faiz indiriminin bir noktada uygun olacağını ifade etti. Dolar endeksi ise bugün 103,27 civarında yatay seyretti.

Yurt dışı piyasalarda yarın Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı takip edilecek. ECB'nin faizi yüzde 4 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

ABD tarım dışı istihdam verileri ise yarın açıklanacak. Tarım dışı istihdamın 190 bin civarında açıklanması bekleniyor. Ocak ayında 353 bin olarak açıklanan bu veri, yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Döviz kurlarındaki yükselişin nedenleri:

  • Küresel emtia fiyatlarındaki artış
  • ABD'de faiz artırımları
  • Yurt dışındaki risk iştahındaki azalma
  • Türkiye'deki jeopolitik riskler