Dünya altın bankasından 2023 altın tahmini geldi! Alıp satacaklar dikkat bir yükselecek pir yükselecek

Dünya altın bankasından 2023 altın tahmini geldi! Alıp satacaklar dikkat bir yükselecek pir yükselecek

Türkiye'de liranın değer kaybetmesi sonrasında vatandaşlar farklı alternatiflere doğru yelken açarken bu süreçte 2023 yılı altın tahminleri de gelmeye başladı.

Dünya altın bankasından 2023 altın tahmini geldi! Alıp satacaklar dikkat bir yükselecek pir yükselecek - Türkiye'de liranın değer kaybetmesi sonrasında vatandaşlar farklı alternatiflere doğru yelken açarken bu süreçte 2023 yılı altın tahminleri de gelmeye başladı. Altın piyasalarında önde gelen kuruluşlar arasında yer alan Goldman Sachs tarafından altın fiyatlarının 2023 yılı seyri hakkında da son dakika açıklamaları gelmeye başladı.

Bu doğrultuda Ekonomim Gazetesi Elif Karaca'ya Goldman Sachs Emtia Araştırma Başkan Yardımcısı Daniel Sharp altın fiyatları ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

ALTIN YÜKSELİŞİ DEVAM EDECEK

Sharp tarafından gelen açıklamalarda; altın fiyatlarında ki yükselişin 2023 yılı içerisinde de devam edeceği belirtildi. Çin'de artık tamamen sona eren kısıtlama, dolar kuru ve endekslerinde de yaşanan zayıflamalar ile birlikte altında destek bulduklarını ve bunun yanı sırada parasal zeminlerin altın için iyileştikleri belirtildi. Amerika'da enflasyon oranlarının düşmesi ve FED'in de para politikalarında daha güvercin başlaması sebebiyle altının daha iyi performans göstereceğini ileten Sharp, 1950 dolar ve üstünün görüleceği bu sayede de altının önünün açık olduğunu belirtti.

Sharp tarafından gelen açıklamalarda, "Altın, 2022'de enflasyon karşısında atılan sert para politikası adımları ve Ukrayna savaşı nedeniyle artan jeopolitik gerilim arasında dalgalı bir yıl geçirmiş olsa da, artık daha uzun süreli bir ralli için koşulların oluştuğuna inanıyoruz. Öncelikle, güçlü merkez bankası alımları küresel olarak altına olan talebin artmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda Çin kısıtlamalarının sona ermesi ve zayıf dolar, tüketici satın alma gücünün artmasına katkıda bulunuyor. İkincisi, altının parasal zemini iyileşiyor. ABD’de enflasyon düştükçe, Fed'in yaklaşımı daha dengeli hale geliyor. Buna bağlı olarak ekonomistimiz altının daha iyi performans gösterebileceği daha yumuşak bir parasal ortam oluşacağını düşünüyor. Altının ons fiyatının bu yıl 1950 dolara ulaşmasını beklesek de, bu tahminin üstü yukarı yönlü olarak açık" değerlendirmesine yer verildi.

YENİ HAFTAYA ALTIN NASIL BAŞLADI?

Altın piyasalarından elde edilen son dakika bilgilerine göre geçtiğimiz hafta bin 165 TL seviyelerinde kapatan gram altının bu hafta ise bin 168 TL üzerinden başladığı ve çeyrek altın fiyatlarına da bakıldığında bin 911 TL seviyesinin görülerek Cumhuriyet altının ise 7 bin 624 TL seviyelerine kadar yükseldiği gözlemlendi.

Altının ons fiyatı ise bin 931 dolardan seyrediyor.