Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye açıklaması: 'En iyi' ülkelerden biri

Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye açıklaması: 'En iyi' ülkelerden biri

Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye ile ilgili olarak flaş bir son dakika açıklaması yapıldı. Açıklamada Türkiye'nin en iyi ülkeler arasında yer aldığı detayı dikkat çekti.

Ülkemizde binlerce yetişkin tarafından sağlıksız olduğu bilinmsine rağmen ne yazık ki tüketilen sigaraya karşı mücadele yıllardır sürmeye devam ederken Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) tarafından Türkiye'nin mücadelesi takdir edlidi.Dünya Sağlık Örgütü: 'Türkiye, sigarayla mücadelede en iyi ülkelerden biri'

Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye açıklaması: 'En iyi' ülkelerden biri- Yapılan açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan Dünya Sigara Salgını Raporu'na göre, Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Morityus ile birlikte sigarayla mücadelede en başarılı ülkelerden birisi. WHO, ülkelerin tütün kontrol çalışmalarına rehberlik etmesi için tüm üye ülkelere önerdiği “MPOWER” isimli altı önlemi içeren bir politika paketine sahip.Türkiye’nin de içinde bulunduğu dört ülke, söz konusu altı önlemi en iyi uygulayan ülkeler olarak öne çıktı. WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, rapor sonunda ortaya çıkan sonuçların, alınan önlemlerle daha fazla insanın yavaş ama emin adımlarla tütünün zararlarından korunduğunu gösterdiğini söyledi.

Hollanda Sağlık, Refah ve Spor Bakanı Maarten van Ooijen ise söz konusu başarıyı sivil toplum kuruluşları, sağlık uzmanları ve tıp profesyonelleri ile birlikte yakaladıklarını söyledi ve şöyle konuştu:

“Asıl övgü onlara ait. Sigara kullanım oranını azaltma konusunda ilerleme kaydediyoruz, ancak hala kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Birlikte 2040 yılına kadar dumansız bir nesil için mücadeleye devam edeceğiz."

MPOWER NEDİR?

MPOWER, İngilizce “monitor” (izleme), “protect” (koruma), "offer" (teklif), “warn” (uyarı), “enforce” (yürütmek) ve “raise” (vergi artırımları) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor ve ülkeler bu kriterlere göre yıllık olarak değerlendiriliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın aktardığına göre önlemler şöyle listeleniyor:

  • M: Tütün kullanımını izlemek
  • P: İnsanları pasif sigara dumanı etkileniminden korumak
  • O: Tütün kullanımının bırakılması için yardım teklif etmek
  • W: Tütünün zararları konusunda uyarılarda bulunmak
  • E: Tütün reklam, promosyon ve sponsorluk yasaklarını uygulamak
  • R: Tütün ürünlerindeki vergiyi artırmak

‘TÜTÜN ENDÜSTRİSİ DİRENİYOR’

WHO Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yaralanmalar Küresel Elçisi Michael Bloomberg, sigaranın hala dünyadaki önlenebilir ölümlerin önde gelen nedeni olduğunu belirtti.

Rapora katkı sunan Bloomberg Philanthropies’in de kurucusu olan Bloomberg, “Çalışmalarımızın sonuçlarını elde ettiğimiz açık, ancak hala birçok yaşam risk altında. Yeteri sayıda ülke, bırakma ve tütün vergilendirme politikalarını uygulamıyor” dedi.

Tütün endüstrisinin de tütün kontrolü yasalarına karşı durmaksızın direniş gösterdiğini ifade eden Bloomberg, “Sektör, gençleri ve çocukları elektronik sigara ve tütün ürünleri ile hedef alıyor. Tütün endüstrisi ölümcül ürünlerini itmek için yeni yollar bulduğunda, biz daha güçlü bir şekilde karşı koymalıyız” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE DURUM NASIL?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Türkiye Sağlık Araştırması, 2022” raporuna göre her gün tütün mamulü kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı yüzde 28,3. 2019 yılında yayımlanan bir önceki raporda bu oran yüzde 28 olarak belirlenmişti.

Bu oranın 2022 yılında erkeklerde yüzde 41,3, kadınlarda ise yüzde 15,5 olduğu tespit edildi. Tütün mamulü kullanmayan bireylerin (bırakanlar ve hiç kullanmayanlar) oranı ise, 2019 yılında yüzde 68,7 iken 2022 yılında azalarak yüzde 68 oldu.