Ekonomik Enkazın Faturasını Dar Gelirli Ödüyor: İcralık Olanların Sayısı Artıyor

Ekonomik Enkazın Faturasını Dar Gelirli Ödüyor: İcralık Olanların Sayısı Artıyor

Türkiye’de iktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle yurtdışı borç batağına sürüklenen ve vergi artışı ve zamlarla yurttaş’a kesilen ekonomik enkazın faturasını ödemekte zorlanan dar gelirli vatandaşlar icralık oluyor.

Türkiye’de iktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle yurtdışı borç batağına sürüklenen ve vergi artışı ve zamlarla yurttaş’a kesilen ekonomik enkazın faturasını ödemekte zorlanan dar gelirli vatandaşlar icralık oluyor. CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, durumu eleştirdi.

Seçimden Sonra Zam Yağmuru

Seçimlerin ardından gelen zam yağmuru, dar gelirli vatandaşların hayatını zorlaştırıyor. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, gıda, ulaşım gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar, enflasyonu yükseltiyor ve alım gücünü düşürüyor. Yurttaşlar, geçim sıkıntısı çekerken can simidi olarak kredi kartına sarılıyor.

Kredi Kartı Borcu Uçuşa Geçti

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin verilerine göre, kredili mevduat hesabı (KMH) ve kredi kartı borç bakiyeleri 4-11 Ağustos haftasında uçuşa geçti. KMH borç bakiyesi 25.1 milyar lira artış göstererek iki trilyon 343 milyar liraya çıktı. Kredi kartı borç bakiyesi ise yılbaşından bu yana yüzde 94.4 oranda artarak 882 milyar liraya çıkmış durumda.

Ekonomik Krizin En Olağan Yansımalarından Biri: İcralık Olmak

Ekonomik krizin en olağan yansımalarından biri de ödeme güçlüğüne düşenlerin icralık olması ve bu yönde de elde ettikleri her şeyin icra yoluyla satışa çıkması ve elinden gitmesidir. Türkiye Adalet Bakanlığı İcra İflas Daireleri’nin verilerine göre, yılın ilk 6 ayında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 oranında artış göstererek 8 milyon 947 bine ulaştı.

CHP’li Vekil Gürer: “Borç Sarmalında Kayboldular”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan fiyatların ve yüksek enflasyonun yurtdışına daha çok borçlanmaya yönlendirdiğini ve bu nedenle icralık olanların sayısının her ay arttığını söyledi. Gürer, “Eğer borçlarını döndüremezlerse bunun sonucunda icralık oluyorlar. Bankaların tahsil edilmeyen kredi alacakları da fırladı. Yılbaşından bu yana yüzde 7.1 artışla 37.4 milyar liraya ulaştı. Bireysel kredi borçlarına da dikkat çekti. Borç bakiyesi de 4-11 Ağustos haftasında 25 milyar 100 milyon lira artarak 2 trilyon 343 milyar liraya ulaşmış bulunuyor. Yurttaşlar, borcu borçla kapatmaya çalışırken borç sarmalında kayboldular” dedi.

Gürer, iktidarın ekonomik politikalarını değiştirmesi ve yurttaşların refahını artırmak için adımlar atması gerektiğini vurguladı. Gürer, “Yurtdışına borçlanmak yerine üretimi ve istihdamı desteklemeli, vergi adaletini sağlamalı, zamları durdurmalı ve enflasyonu düşürmeli. Aksi halde bu gidişatın sonu felaket olur” diye konuştu.