Ekonomist Ünsalan dolar kurunun 35 TL’ye kadar çıkacağını duyurdu!

Ekonomist Ünsalan dolar kurunun 35 TL’ye kadar çıkacağını duyurdu!

Ekonomist Çetin Ünsalan bu yükseliş trendine giren dolar kurunun 35 TL’ye kadar çıkabileceğini duyurdu. Şu andaki dolar kurunda 24-25 seviyelerinin normale dönme adımı olarak değerlendiren Ünsalan flaş bilgiler paylaştı;

Dolar kuru 7 Haziran 2023 sabahında çok sert yükselişlerle başladı. ABD dolar kuru an itibari ile (Saat 17:36) bankalarda 24,0384 TL’yi geçerken Euro 25,7609 TL oldu. Bu yükselişlerin ‘’normale geçme adımı’’ yani rasyonel ekonomi modeline geçtiğimizin ilk adımları olarak yorumlayan ekonomist Çetin Ünsalan, dolar kuru üzerindeki baskıların kaldırıldığını ve döviz kurlarının artık gerçekte olması gereken seviyelere çıkacağını belirtti.

Sözcü TV’de Serap Belovacıklı’nın konuğu olan Çetin Ünsalan, dolar kurundaki bu ani yükselişleri değerlendirdi. Dolar kurunun şu anda bu seviyelere gelmesine şaşırmamız ve panik yapmamız gerektiğini belirten Ünsalan, dolar kurunun önümüzde ki günlerde 35 TL seviyelerine kadar çıkacağını belirtti.

Şu anda bile dolar kurunun 24-25 TL seviyesinde seyretmesinin aslında gerçek enflasyona göre çok düşük kaldığını belirten Ünsalan, Mehmet Şimşek’in rasyonel ekonomi modeline geçmesi ile veriler şeffaflaşacak ve insanlar gerçek enflasyonun aslında yüzde kaçlara kadar çıktığını görecek. Bu bağlamda dolar kurunun 30-35 TL sevilerinde tutulabileceğine dikkat çeken Ünsalan şu bilgileri paylaştı;

DÖVİZİ BASKILAMA KALKTI

Şimdi bu yükselişi daha dövizde yükseliş olarak değerlendirmemiz lazım. Şu anda baskılanan noktadan 23’ler 24’ler çok şaşırtıcı değil. Sadece enflasyonu bile baz alsanız 24-25’lere kadar bunun gelmesi gerekiyor ki gerçek enflasyondan bahsetmiyorum. Nispeten gerçek enflasyondan da bahsettiğimizde de hemen kısa vadede eğer 24’ler 25’lerle bu işi biraz soğutabilir iseniz bu sizin doğru hamleler yapabilmek için 2-3 ayınızı kazanmanızı sağlayacak. Eğer o 2-3 ay içerisinde de aklı başında bir ekonomi programı ortaya koymayı başarırsanız yani popülizm olmayan, işte biraz verilerle gerçeğe gelen, yüzleşen bir şeyler yaparsanız; sanıyorum dolar kuru o zaman 30-35 TL arasında bir yerde kontrol altına almış olabiliriz.

Türkiye ihracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe geçtiğimiz gün bir açıklama yaptı; ‘geçtiğimiz yılbaşında dolar kurunun 24 TL olması gerekiyordu’ dedi. Dikkatinizi çekerim; yani şu anda biz 24’ün altındayız. Bu aynı şey faiz oranlarıyla da ilgili ve geçerli. Şu anda dolar kuru olması gereken yere gidiyor. Eğer biz ekonomiyi sağlıklı yönetebilir isek ve daha sonrası için de nitelikli aklı başında planlı bir ekonomi ve gerçek bir veri üzerine kurgulanmış bir ekonomi olursa ondan sonraki fazda bu ekonomi yönetiminin, bu işin yapıp yapamayacağını tartışabiliriz.

VERİLER ŞEFFAFLAŞMASI GEREKİYOR

Şu anda daha sadece köpük gidiyor o yüzden ben bu aşamada şunu da söyleyeyim; yani seçim öncesinde bunun yükseleceğini söyleyen biri olarak; herkese de şu anda bu işi sakince karşılamalarını öneriyorum. Yani çünkü şu anda ihtiyacımız olmayan tek şey panik. Peki ilk adım ne olmalı? Ekonominin ilk adımı şu anda ne olmalı? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’te rasyonel politikalara dönülmesi lazım dedi. Önceliğimiz enflasyonla mücadele dedi Bu nedenle verileri %100 gerçeğe döndüreceğiz yani ne kadar acı olursa olsun bizim gerçekten enflasyonumuz ne? İşsizliğimiz ne? Bunları bir kere bir net bir biçimde ortaya koymak zorundayız çünkü eğer bunlar gerçek değilse bunun üzerine kurguladığımız hiçbir şeyin sonuç verebilme ihtimali yok.

Evet belki hoşumuza gitmeyecek belki kızcağız belki üzüleceğiz ama biz zaten örneğin; TÜİK’in açıkladığı %39 enflasyonla yaşayan var mı yok. Bizler yüzde 100’ün üzerinde bir enflasyon yaşıyoruz zaten. O yüzden bizim hayatımızda çok bir şey değişmeyecek. Biz zaten o maliyeti yaşıyoruz ama gerçek ortaya çıktıkça bu sefer işte satın alma gücüyle ilgili neler yapılması gerekiyor? Reel sektörün nerelerde desteklenmesi gerekiyor? Oldu da bir para buldunuz; -şu fotoğraf içerisinde zor gözüküyor- o gelen paranın ne maksatla kullanılacağının planlaması ancak gerçek veriler üzerine kurgulanır.