Elektrik fiyatları yüzde 75’den fazla düştü!

Elektrik fiyatları yüzde 75’den fazla düştü!

Nükleer reaktöründen düzenli üretimin başlaması, ülkedeki elektrik fiyatlarının yüzde 75'ten fazla düşmesine neden oldu.

Nisan ayında çok gecikmiş bir Finlandiya nükleer reaktöründen düzenli üretimin başlaması, ülkedeki elektrik fiyatlarının yüzde 75'ten fazla düşmesine neden oldu. Olkiluoto 3 (OL3) nükleer santrali, Finlandiya'nın kırk yılı aşkın bir süredir ilk yeni nükleer santrali olmak için geçen ay testten düzenli üretime geçişi tamamladı. Ülkenin elektrik talebinin yüzde 15'ini üretmesi bekleniyor.

Santralin üretimi hâlâ ilk günlerinde olsa da, lansmanının Finlandiya'nın enerji fiyatları üzerinde önemli bir etkisi oldu ve ülkedeki elektrik spot fiyatını Aralık ayında megavat saat (MWh) başına 245,98 Euro'dan MWh başına 60,55 Euro’ya düşürdü. Fiziki elektrik borsası Nord Pool'a göre Nisan ayında yüzde 75'ten fazla azalma.

Finlandiya hükümetinin geçen yıl Ukrayna'da devam eden ihtilaf nedeniyle komşu Rusya'dan elektrik ithalatını yasaklamasının ardından İskandinav ülkesinde enerji fiyatları keskin bir şekilde yükselmişti. Özellikle Finlandiya'nın Avrupa Birliği'nde kişi başına en yüksek elektrik tüketimine sahip olduğu gerçeği göz önüne alındığında, nükleer enerjinin kullanımı Finli tüketiciler tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.

"OL3 sayesinde sistemde daha fazla kararlılığa sahip olduk. Finlandiya'nın ulusal şebeke operatörü Fingrid'in CEO'su Jukka Ruusunen, "Bu, küçük bir sisteme bağlı, dünyanın en büyüklerinden biri olan devasa bir nükleer santral" dedi. "Takip etmekten mutluluk duyduğumuz kendi riskleri var" diye ekledi.

The National'a konuşan Ruusunen, rüzgar enerjisinin 2027 yılına kadar Finlandiya'daki en büyük enerji üretim kaynağı olmasının beklendiğini ve nükleerin şu anda yararlı ve güvenilir bir alternatif olduğunu açıkladı.

Rüzgâr enerjisinin daha fazla yatırımı çekebileceğini, nükleer enerjinin bir dizi çevresel yatırımcı tarafından kara listeye alınmış gibi göründüğünü söyledi.

“Görünüşe göre nükleer, yatırımcılar için pek çekici değil. Söyledikleri bu. Ancak bu bir seçenek ve eminim ki siyasilerimiz de bu kararlardan yana olacaktır” dedi.

Ticari kaygılar da var:

"Milyarlarca avroyu nükleere yatırmaya kim cüret eder?" O sordu.

Bununla birlikte, nükleer enerji üretimlerini genişletmek isteyen Fransa, İsveç, Polonya ve Macaristan ile birçok AB ülkesinde giderek daha popüler bir enerji üretim kaynağı olmaya devam ediyor.

Geçen ay Polonya, 2029 yılına kadar ülke çapında 20 küçük modüler reaktör inşa etmeye yardımcı olmak için ABD'den 4 milyar dolar fon sağladı , Macaristan ise Paks nükleer santralini genişletmeye odaklandı .

Fin örneği, birçok Avrupa ülkesinde tüketiciler hala çok yüksek enerji bedelleri öderken, nükleer enerjinin mevcut enerji krizini çözmede nasıl bir rol oynayabileceğinin bir kanıtıdır.

Ancak Almanya ters yöne gitti ve tartışmalı bir şekilde kalan üç nükleer santralini geçen ay kapattı. Yüksek enflasyon, yüksek enerji maliyetleri ve endüstriyel üretimdeki keskin düşüş, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Avrupa'nın güç merkezi için kartlarda bir durgunluk öngörüsüne yol açtı.