Emekli dul yetim aylığı zamlandı! 2023 maaşı ne kadar oldu?

Emekli dul yetim aylığı zamlandı! 2023 maaşı ne kadar oldu?

2023 memur ve emekli maaşı zammı için oranın kesinleşmesi ile dul ve yetim aylığı alanların maaşları da arttı. SSK ve Bağ-Kurlu dul ve yetim maaşı aylığı kaç TL oldu hesaplandı!

2023 senesinde çalışanların alacakları maaş zamları belirlendi. İlk olarak yapılan açıklama ile 2022 yılı sona ermeden asgari ücret zam oranı ilan edilirken 2023 senesinin ilk haftası içerisinde beklendiği üzere memur ve emekli maaşı zam oranı açıklandı. Tüm rakamların açıklanması ile beraber bu rakamlar üzerinden hesaplanan diğer maaşlar için de artış belli oldu.

Engelli maaşı, evde bakım parası, 65 yaş maaşı, dul ve yetim aylığı gibi devletin ödediği çok sayıda maaş ve sosyal yardım için de 2023 yılında ödenecek yeni rakamlar baştan hesaplandı. Bu noktada en çok merak edilen ödemelerden biri de dul ve yetim aylığı olarak öne çıkıyordu. Memur ve emekli maaşı artışı zam oranı için belirlenen yüzde 30 zam sonrası dul ve yetim aylığı 2023 Ocak maaşı da belirlenmiş oldu.

DUL VE YETİM MAAŞI 2023 ZAMMI NE KADAR, OCAK MAAŞI KAÇ TL OLDU?

Dul ve yetimlerin 2023 senesinde alacakları zamlı maaş rakamı belirlendi. SSK ve Bağ-Kurlu dul ve yetimin aylıkları da gelen Ocak zammı ile arttı. Hatırlanacağı üzere Aralık ayı enflasyonu rakamının belli olması ile memur ve emeklilere 6 aylık enflasyon farkı ile yüzde 16 oranında zam oluşmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu oranı ek zam ve refah payı ile yüzde 25 olarak belirlemiş olduklarını ilan etmişti. Ancak, söz konusu zam oranı düşük bulunarak memur ve emeklilerin tepkisini çekmiş, yapılan yeni güncelleme ile yeni zam oranı yüzde 30 olarak revize edilmişti.

dul-ve-yetim-maasi.jpg

YÜZDE 25 VE YÜZDE 50 YÜZDE 75 HİSSE PAYINA GÖRE EN DÜŞÜK DUL VE YETİM AYLIĞI MAAŞI 2023 KAÇ TL ÖDENECEK?

Yeni zamdan sonra en düşük emekli ve yetim aylığı 877 liradan 263 liralık zamla 1.140 liraya çıkmış oldu. Yüzde 25 hisse oranına göre en düşük dul ve yetim maaşı 1.140 TL olarak belirlenirken yüzde 50 hisse oranına göre maaş hesabı yapıldığında söz konusu rakam 2 bin 282 TL olarak ödenecek. Yüzde 75 hisse payı üzerinden yapılan hesaplamada ise en düşük maaş 2 bin 913 TL olarak gerçekleşecek. Bu tutarlar Temmuz ayında bir kere daha zamlanacak.