Emekli maaşı yanlış bağlanan EYT’liler dikkat: “Devlet 10 yıl sonra bu parayı ister!”

Emekli maaşı yanlış bağlanan EYT’liler dikkat: “Devlet 10 yıl sonra bu parayı ister!”

EYT ile emeklilik müjdesinin duyurulmasının ardından, Mart ayında adeta emeklilik başvurularında patlama yaşandı. Bu yoğunluk, bazı aksilikleri de beraberinde getirdi. İşte detaylar…

Şubat ayının sonunda meclis görüşmeleri biten ve Resmi Gazete’de yayımlanan EYT kararı, ilk etapta 2.2 milyon ve toplamda 5 milyon vatandaşın yaşa takılmadan emekli olmasına vesile olacak. EYT’de ilk başvuru ayı olan Mart ayında, emeklilik başvurularında büyük bir rekora imza atıldı ve sadece bir ay içinde 1.5 milyon vatandaş SGK müdürlüklerinden başvurularını gerçekleştirdi.

SGK, ağır mesai yükünü kaldırmak için gece de çalışmaya başladı ve emeklilik işlemlerinde mesai saatlerinin dışında da hizmet verdi. Bununlar beraber kurum, personellerini hızlı bir eğitimden geçirerek yoğunluğun yaşandığı ilgili bölüme aktardı ve emeklilik işlemlerinin aksamaması için personeller adeta ‘makine’ gibi çalıştı. Fakat bu tempo, beraberinde bazı hataları da getirdi.

EMEKLİ MAAŞI HALA BAĞLANAMAYAN 500 BİN EYT’Lİ VAR

emekli-maasi-yanlis-baglanan-eytliler-dikkat-devlet-10-yil-sonra-bu-parayi-ister-2.jpg

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir canlı yayında Mart ayında 1.5 milyon EYT’linin emeklilik başvurusunu tamamladığını ve bunun 1 milyonunun maaşa bağlandığını ifade etti. Bakan Bilgin, kalan kişilerin yoğunluktan dolayı aylığa bağlanamadıklarını fakat kısa süre içinde bunun ‘hak kaybı olmaksızın’ gerçekleşeceğini ifade etti.

Nitekim, Bakan Bilgin’in açıklamalarından sonra SGK’dan yeni bir duyuru geldi ve Nisan ayında emekli olmaya hak kazanan EYT’lilere 9 Mayıs itibariyle bayram ikremiyelerinin verileceğini açıkladı.

YANLIŞ MAAŞ HESAPLAMASINA DİKKAT!

SGK personelleri ağır mesaiyle emeklilik başvurularına yetişmeye çalışırken bazı aksaklıklar da olmuyor değil. Bunlardan biri de, yanlış maaş hesaplaması. EYT’li olup, maaş tutarının eksik veya fazla hesaplandığını düşünen kişiler varsa, mutlaka SGK müdürlüklerinden bu durumu çözmelidir.

EYT’linin maaşında bir hata varsa ilgili müdürlüğe gidip, maaşında fark ettiği hatayı söylemesi gerekir. Bu durumda eksik olan maaş yeniden hesaplanıp hak edilen tutara getirilir veya fazla tutar varsa eksiltilir. Eğer bu durum devlet tarafından 5 ila 10 sene içinde fark edilirse, SGK uzmanları fazla tutarın o zaman geri istenebileceğini ifade ediyor.