EPDK açıkladı! 40 şehirde o elektrik faturalarından alınan fazla tahsilat abonelere iade edilecek
Türkiye'de milyonları yakından ilgilendiren sıcak gelişmeler vatandaşa duyurulmaya devam ediyor.
EPDK açıkladı! 40 şehirde o elektrik faturalarından alınan fazla tahsilat abonelere iade edilecek - Türkiye'de milyonları yakından ilgilendiren sıcak gelişmeler vatandaşa duyurulmaya devam ediyor. Bu doğrultuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından tespit edilen 40 elektrik dağıtım şirketinin abonelerden 11 milyar lira daha fazla elektrik parası ödemesi aldığını tespit ederken bu süreçte de fazladan abonelerden alınan tahsilatların iade edileceği belirtildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması (AUF) gerçek dışı bildirimlerin tespit edildiği bu 40 şirket ile ilgili idari soruşturma açılacağını açıklarken şirketlerin tüketicilere de 11 milyar lirayı aşacak bu meblağın doğrudan da tüketicilerin faturalarına yansıtılacağı bildirildi.
Ülke genelinde enerji krizi sebebiyle uluslararası piyasalarda gerçekleşen olağanüstü maliyet artışları da arz güvenliğini etkilememek ve tüketicileri maliyet artışlarına dair korunmasında 1 Nisan 2022'de geçici süreliğine uygulamaya koyulan AUF'un kararları kapsamında yeni açıklama geldi.
Azami Uzlaştırma Mekanizması'nın 1 Nisan tarihinde geçici olarak uygulamaya aldığı andan itibaren de arz güvenliği ve tüketicilerin korunmasını da sağlamak amacıyla olumlu geri dönüşlerin sağlandığı sebebiyle Ekim 2022'de 6 ay uzatılan mekanizmanın katkısı istenilen başarıyı elde etmede etkili oldu.
FATURALARA YANSITILACAK
EPDK tarafından gelen açıklamalarda, 'Kurumumuz bu süreçte fiyat hareketlerini titizlikle takip etmekte, AUF kapsamında gerekli müdahaleler ivedilikle yapılmaktadır. Sabit fiyatlı olan ve tüketicileri koruduğu için AUF kapsamına alınmayan ikili anlaşmalar da EPİAŞ'a sunularak güvence altına alınmıştır.
Perşembe günü yapılan toplantıda kurulumuz bu anlaşmalar kapsamında sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ'a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 liranın geri ödenmesine karar vermiştir. Faiziyle birlikte 11 milyar lirayı aşan bu meblağ AUF mekanizmasının doğası gereği maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerimizin faturasına yansıtılacaktır.' ifadelerine yer verildi.
Yapılan bu açıklamalar sonrasında 40 şirket hakkında da açılan idari soruşturmalar ve 10,2 milyarın da geri ödenmesine dair karar verildiği bildirildi. Bu rakamlar faizleri ile birlikte 11 milyar TL'yi aşarken doğrudan maliyet düşüşü olarak tüketicilerin faturasına yansıtılacak.