Erhan Usta: Bu faturayı kim ödeyecek?
Erhan Usta, Türkiye Ekonomi Modeli’ni eleştirdi ve bu modelin Türkiye’ye ağır bir fatura ödettiğini söyledi. Usta, bu faturayı kimin ödeyeceğini sordu ve Hükûmetin politika değişikliği yapması gerektiğini vurguladı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye Ekonomi Modeli’ni eleştirerek, “Bunun bir model olmadığını, bunun hakikaten Türkiye’yi bir felakete götüreceğini o zaman biz de söyledik, aklı başında birçok insan söyledi; Hükûmet bunu dinlemedi, ağır bir fatura ödetildi.” dedi.
Usta, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Eylül 2021’den itibaren uygulanmaya başlanan Türkiye Ekonomi Modeli’nin sonuçlarını değerlendirdi. Usta, bu modelin aslında bir model olmadığını, sadece seçim öncesi döviz kuru ve faizi düşük tutmak için alınan polisiye tedbirlerden ibaret olduğunu söyledi.
Usta, bu politikaların Türkiye’ye çok ağır bir fatura ödettiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Bu faturayı biz yüksek enflasyon olarak, ciddi bir yoksullaşma olarak, hatta gıda krizi olarak, ciddi bir barınma krizi olarak, işte, makro dengelerimizde, faizde, kurda, enflasyonda, cari açıkta hepsinde tarihî zirveler olarak, kötüleşme olarak gördük. Şimdi, bir politika değişikliğine gidilmeye çalışılıyor. Biz bunları seçim öncesi söyledik yani seçimlerden sonra dolar kurunun çok ciddi bir şekilde artacağını. Seçim öncesine göre yüzde 35 döviz kuru artışı var Türkiye’de arkadaşlar. Bu çok ciddi bir devalüasyondur, bunu hakikaten bir ülkenin kaldırması çok zor ama bir kısım polisiye tedbirlerle, akıl dışı politikalarla, yüksek maliyetli politikalarla işte seçim öncesi dolar kurunu 18 civarında tuttular, şimdi 26 lira, yarın ne olacağını da kimse bilmiyor.”
Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz artışına karşı olduğunu söylerken Merkez Bankası’nın 6.5 puanlık faiz artışına gittiğini hatırlatarak, “Dolayısıyla, sözlerde ve politikalarda bir tutarsızlık var.” dedi.
Usta, Hükûmetin vergi artışlarına gittiğini de ifade ederek, şunları kaydetti:
“Vergi artışları yapıldı -birazdan detaylarına gireceğiz- ve şimdi bu politika değişikliği… Tabii, birtakım sözler verilmişti ücret ve maaş ayarlamalarına ilişkin. Bu sözlerin bir kısmı şimdi kenarından, kıyısından, köşesinden tırtıklanarak o sözler tutulmaya çalışılıyor ama -emekli maaşı kısmında anlatacağız- çok ciddi bir adaletsizlik yapılarak bu sözler tutuluyor. Oradaki bir söz de neydi? Sayın Erdoğan dedi ki: ‘En düşük memur maaşını 22 bin lira yapacağız ve buradaki artışı bütün emeklilere yansıtacağız.’ Şu anda biliyorsunuz memurlarda ortalama artışın yüzde 74 olduğu söyleniyor ama emeklilerde lütfederek yapılacak artış yüzde 25. Dolayısıyla, aslında baktığınız zaman seçim öncesi sözler de tutulmuyor.”
Usta, Türkiye Ekonomi Modeli ve kötü yönetimle Türkiye’nin ağır bir fatura ödemek durumunda kalacağını belirterek, temel sorunun bu faturayı kimin ödeyeceği olduğunu vurguladı. Usta, şöyle konuştu:
“Yani Parlamentonun görevi de bu, aslında siyasetin de görevi bu. Yani bu faturayı kim ödeyecek? Bu faturayı biz herkese eşit olarak mı dağıtacağız, adil olarak mı dağıtacağız? Veya geçmişte bu yanlış politikalardan faydalanan zengin bir kesim vardı, onlara mı bu faturayı yükleyeceğiz? Temel soru bu. Şimdi, Hükûmetin burada tercihine baktığımızda aslında bu ağır, yanlış ekonomi politikalarından en olumsuz etkilenen kesimin, yoksullaşan kesimin yine önümüzde ki faturayı da acı reçeteyi de içecek olanların veya faturayı ödeyecek olanların da yine bunlar olduğunu görüyoruz.
Kur korumalı mevduattan çok ciddi para kazananlara herhangi bir fatura ödetilmiyor veya TÜFE’ye endeksli hazine kağıtlarının elinde tutup yüzde 85 net, sıfır faizli getiri elde eden hiçbir kesime burada vergi getirilmiyor. Veya burada ucuz kredi yoluyla yani milyarlarca dolarlık para aktardığımız ve gelir transferi, servet transferi yaptığımız bir kesime özel hiçbir vergi getirilmiyor. Fatura ne yapılıyor? İşte, genel olarak KDV’yi artırıyorsunuz yüzde 18’den 20’ye, 8’den 10’a hatta bir kısım ürünlerde 8’den 20’ye çıkartarak aslında yoğun halk kitlelerine ödetilen bir fatura var veya bu kadar yüksek enflasyon ortamında emekli maaşlarının yüzde 25’te tutularak emeklilere ödetilen bir fatura var. Bunları net bir şekilde görmemiz lazım.”
Usta, Türkiye’nin ekonomik krizden çıkması için Hükûmetin politika değişikliği yapması gerektiğini sözlerine ekledi.