EYT’liler için prim iadesi nasıl alınır? SGK uzmanı açıkladı

EYT’liler için prim iadesi nasıl alınır? SGK uzmanı açıkladı

EYT’liler için prim iadesi nasıl alınır? SGK uzmanı Ahmet Kurtuluş, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı. Prim iadesinin kimler için geçerli olduğu, nasıl başvuru yapılacağı ve ne kadar iade alınabileceği gibi konulara açıklık getirdi.

EYT’liler, yani emeklilikte yaşa takılanlar, Mart ayından itibaren emekli olabilmek için SGK’ya başvuruda bulunmaya başladılar. Ancak bazı EYT’liler, prim gün sayısı veya hizmet yılı şartını sağlayamadıkları için emekli olamadılar. Bu durumda SGK, emekli olmak istemeyen veya olamayan EYT’lilere toplu para iadesi yapma imkanı sunuyor. Peki bu imkandan kimler yararlanabilir ve nasıl başvuru yapılabilir? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.

Prim iadesi nedir ve kimler alabilir?

Kurtuluş, prim iadesinin sadece EYT’liler için değil, tüm SGK kapsamında olan çalışanlar için geçerli olan bir uygulama olduğunu belirtti. Çalışanların emekli olabilmeleri için yaş, prim ve hizmet yılı kriterlerini sağlamaları gerektiğini hatırlatan Kurtuluş, EYT’lilerde ise yaş kriterinin kaldırıldığını ve sadece prim ve hizmet yılı kriterlerinin geçerli olduğunu söyledi.

Kurtuluş, “1999 öncesi işe girişi olanlar prim günü ve hizmet yılı şartı ile yaş şartını beklemeden emekli olabilecekler. Bu halihazırda mevcut bir düzenlemedir. 1999 sonrası çalışanlar için yaş şartı devrededir. Yaş şartı, hizmet şartını sağlamış ancak prim ödeme şartını sağlayamamış olanlar, talep etmeleri halinde ben ‘SGK’dan emekli olmayacağım ödediğim primlerin iadesini istiyorum’ dediklerinde ödemiş oldukları SGK primleri kendilerine iade edilecektir” dedi.

Prim iadesi nasıl alınır?

Kurtuluş, prim iadesi almak isteyen EYT’lilerin SGK’ya bizzat başvurması gerektiğini belirtti. Başvurunun e-Devlet üzerinden de yapılabileceğini ifade eden Kurtuluş, “Bağlı oldukları SGK kurumuna müracaat edip bunu gerçekleştirebilirler” diye konuştu.

Prim iadesi ne kadar?

Kurtuluş, prim iadesinin ödenen prim miktarına göre değiştiğini söyledi. Prim iadesinin sadece eksik prim ödeyenler için geçerli olduğunu vurgulayan Kurtuluş, “Biz bu durumu hiçbir çalışana önermiyoruz. Burada ödedikleri eksik primleri tamamlayıp emeklilik hakkından faydalanmalarını temenni ederiz” dedi.

Prim iadesinde borçlanma etkisi var mı?

Kurtuluş, prim iadesinde borçlanmanın da etkili olduğunu belirtti. Borçlanma yapanların da talep etmeleri halinde yaptıkları borçlanma dahil olmak üzere yaptıkları tüm ödemeleri geri alabileceklerini söyledi.

İşsizlik sigortası primleri iade edilir mi?

Kurtuluş, işsizlik sigortası primlerinin farklı bir sigorta kolu olduğunu ve bunların iade edilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti. İşsizlik sigortasının kendi iradesi dışında işsiz kalan kişilere belli süre ile işsizlik maaşı bağlanması ile ilgili bir sigorta kolu olduğunu anlatan Kurtuluş, “Burada işsiz kaldığınız müddetçe faydalanabiliyorsunuz. Bu primler diğer sosyal güvenlik primleri gibi emeklilikle alakalı primler olmadığı için iş hayatında kendi iradeniz dışında işsiz kaldığınızda sizi güvence altına alan bir sözleşme olduğu için herhangi bir prim iadesi söz konusu olamaz” dedi.

EYT’li olup da çalışmaya devam edenler ne yapmalı?

Kurtuluş, EYT’li olup da çalışmaya devam edenlerin veya emekli olup da çalışmaya devam edenlerin sosyal güvenlik destek primi ödemek zorunda olduklarını söyledi. Bu primlerin herhangi bir şekilde iadesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Kurtuluş, “Bu primler, çalışanların sosyal güvenlik haklarının korunması için ödenmektedir. Bu primleri ödemeyenler, sağlık hizmetlerinden ve diğer sosyal güvenlik haklarından yararlanamazlar” dedi.