EYT'liler için son dakika uyarısı! Emeklilik için yapmanız gereken 10 adım açıklandı işte o adımlar

EYT'liler için son dakika uyarısı! Emeklilik için yapmanız gereken 10 adım açıklandı işte o adımlar

Türkiye'de bugün Meclis'e gelecek olan emeklilikte yaşa takılanlar yasası ile ilgili gözler saat 11:00'a çevrilmişti.

EYT'liler için son dakika uyarısı! Emeklilik için yapmanız gereken 10 adım açıklandı işte o adımlar - Türkiye'de bugün Meclis'e gelecek olan emeklilikte yaşa takılanlar yasası ile ilgili gözler saat 11:00'a çevrilmişti. Görüşme biraz önce başlarken bu süreçte de başvuruların EYT'de Şubat ayında e-devlet üzerinden erişime açılacağı ve ilk emekli aylıklarının da Mart ayı itibariyle hesaplara aktarılacağı belirtilmişti. Buna göre ise milyonların emeklilikleri için tamamlamaları gereken 10 adımları bulunuyor.

EYT'de vatandaşların tamamlaması gereken o önemli 10 adım Avaz Türk'te yer ediniyor. İşte o adımlar haberin devamında..

EYT DURUMUNUZU SORGULAYIN

Sabah Gazetesi Hazal Ateş tarafından yapılan habere göre ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak iken işte ilk 10 adım da açıklandı:

EYT'de ilk etapta son durumun bilincinde olunması gerekiyor. Buna göre ise 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta kayıtlarının olması, 5000 gün prim ödemelerinin tamamlanması, kadınlarda 20 ve erkeklerde ise 25 yıllık sigorta sürelerinin dolması gerekmekte. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan da kadınlar için 7200 gün, erkekler için ise 9000 günün tamamlanması gerekirken EYT ile emekli olarak olunmayacağına dair de SGK'nın ilgili birimlerinden öğrenilebileceği ifade edildi.

SİGORTALILIK DURUMUNUZ

EYT doğrultusunda hangi statülerden emekli olunacağının doğru hesaplanması gerekiyor. Prim gün sayısı, sigorta bilgileri de e-devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi sayfalarından öğrenebiliyor. Hangi statülerden emekli olunabileceği son 2 bin 520 gün prim gününe göre belli oluyor.

EKSİK GÜNÜ TAMAMLAMANIZ GEREK

EYT'de bu ilk etapta eksik olan prim günlerini borçlanarak tamamlanabiliyor. Doğum, askerlik, yurt dışı borçlanmaları gibi kanunda da yer alan haklarla eski günler tamamlanabiliyor.

İŞTE ÇALIŞMAYANLAR

Yasa çıkar çıkmaz herhangi bir işte olmayanlar da SGK'ya tahsis talebi için başvuru gerçekleştirecek. E-devlet üzerinden de tahsis talep formları doldurularak iadeli taahhütlü posta yolu ile başvuru yapılabilecek.

EMEKLİLİK BAŞVURULARI

Türkiye'de işten çıkmalar yapılmasının hemen ardından emeklilik için de bağlı bulunan il ya da ilçe SGK kurumlarına giderek emeklilik başvurularının yapılması gerekecek.

KIDEM TAZMİNATI

Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinden geçerli olan kıdem tazminatı tavanı (19 bin 982 lira) ile sınırlı olacak.

EMEKLİLİKTEN SONRA NELER OLACAK?