Fransız Hisse Senetleri Haftada %2,6 Değer Kaybetti

Fransız Hisse Senetleri Haftada %2,6 Değer Kaybetti

CAC 40 endeksi, merkez bankalarının şahin duruşu ve Rusya’nın yakıt ihracatını yasaklaması nedeniyle haftayı düşüşle kapattı. Fransa ekonomisi de PMI sonuçlarıyla zorlanıyor.

Fransa’nın önde gelen borsa endeksi CAC 40, çeşitli merkez bankalarının genel şahin parasal duruşu ve Rusya’nın dizel ve benzin ihracatını geçici olarak yasaklama kararının yol açtığı enflasyon korkularının piyasa hissiyatını olumsuz etkilemesiyle haftayı %2,6 düşerek 7185’te %0,4 düşüşle kapattı.

Fransa ekonomisi PMI sonuçlarıyla zorlanıyor

Ayrıca Euro Bölgesi’ndeki hayal kırıklığı yaratan PMI sonuçları da üçüncü çeyrekte GSYİH’nın %0,3 oranında küçüleceği tahminlerini güçlendiriyor gibi görünüyor. Özellikle Fransız özel sektör faaliyeti Kasım 2020’den bu yana en sert düşüşü yaşadı. IHS Markit tarafından yayınlanan verilere göre, Fransa bileşik PMI endeksi eylül ayında 55,9’dan 52,5’e geriledi. Bu, hem imalat hem de hizmet sektörlerinde büyümenin yavaşladığını gösteriyor.

Fransa ekonomisinin üçüncü çeyrekte %0,3 oranında küçülmesi bekleniyor. Bu, ikinci çeyrekte kaydedilen %1,1’lik büyümenin ardından bir hayal kırıklığı olacak. Fransa ekonomisi, yeni koronavirüs varyantlarının yayılması ve tedarik zinciri sorunlarının etkisiyle zorluklarla karşı karşıya.

Bireysel hisse senetleri arasında kazananlar ve kaybedenler

Bireysel hisse senetleri arasında en fazla düşüş yaşayan Veolia Environnement %2,4 düştü. Şirket, Suez ile birleşme anlaşmasının Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmasının gecikebileceğini duyurdu. Ayrıca Michelin ve Unibail-Rodamco-Westfield %2,2 düştü. Lastik üreticisi

Michelin, ham madde fiyatlarındaki artış nedeniyle kar marjlarının baskı altında olduğunu söyledi. Alışveriş merkezi operatörü Unibail-Rodamco-Westfield ise perakende sektöründeki belirsizlikten olumsuz etkilendi.

Diğer taraftan, lüks markalar Kering ve Hermès, ağustos ayında beklenenden iyi gelen Çin ekonomik verilerinin ülkenin büyüme beklentilerine ilişkin iyimserliği artırması nedeniyle her ikisi de %1,5 artışla en iyi performans gösteren markalar oldu. Çin’de sanayi üretimi yıllık bazda %5,3 artarken, perakende satışlar yüzde 2,5 arttı. Bu, Çin ekonomisinin küresel talepteki yavaşlamaya ve koronavirüs salgınına rağmen dirençli olduğunu gösteriyor.

Fransa Borsa Endeksi’nin geleceği ne olacak?

Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre, Fransa Borsa Endeksi’nin (FR40) bu çeyreğin sonunda 7.186,97 puandan işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay içinde 6640,94 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Bu, mevcut seviyeye göre %7,6’lık bir düşüş anlamına geliyor.

Fransa Borsa Endeksi’nin performansı, hem küresel hem de yerel faktörlere bağlı olacak. Enflasyon, faiz oranları, koronavirüs salgını, tedarik zinciri sorunları, siyasi belirsizlik ve tüketici güveni gibi unsurlar endeksin yönünü belirleyecek. Ayrıca Fransa’nın 2023 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri de piyasalar üzerinde etkili olabilir. Bu nedenle, yatırımcıların endeksi takip etmeye devam etmeleri ve gelişmeleri dikkatle izlemeleri gerekiyor.