Gelişmekte olan piyasa para birimleri 2024'te dolar karşısında yükselecek
Gelişmekte olan piyasa para birimleri, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklentileriyle 2024'te dolar karşısında hafif yükselecek. Ancak, Türkiye'deki ekonomik sorunlar ve ABD'de faiz indirimlerine ilişkin belirsizlik, gelişmekte olan para birimlerini
Fed'in faiz indirimi beklentileri kuvvetleniyor. TL ve Güney Afrika randı yakın vadede değer kazanmayacak. Yuan yüzde 2 civarında yükselecek. İşte detaylar...
Reuters'ın düzenlediği ankete göre, gelişmekte olan ülkelerin (EM) para birimleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine başlayacağı yönündeki beklentilerin kuvvetlenmesiyle dolar karşısındaki bu yılki kayıplarını gelecek yıl telafi edip, hafif yükselecek.
EM kur endeksi, ABD enflasyonundaki düşüş ve Fed'in para politikasında gevşeme yanlısı açıklamalarının ardından geçen ay doların gerilemesiyle, Kasım ayının başından bu yana yüzde 2,6 yükseldi ve bu yükselişin önümüzdeki yıl da sürmesi bekleniyor.
Fakat ABD'de faizlerin daha uzun süre yüksek kalabileceği riskiyle yatırımcıların temkinli davranmaları ve bu nedenle gelişmekte olan para birimlerinin dolar karşısında yavaş ve istikrarlı bir yükseliş kaydetmesi bekleniyor.
Reuters'ın 1 ila 5 Aralık'ta 45 stratejistin katılımıyla yaptığı ankete göre, gelişmekte olan para birimlerinin yarısından fazlasının, kazanımını gelecek yıla taşıyacağı ve bazılarının ise bu yılki kaybının tamamını telafi edeceği öngörülüyor.
Bu yıl sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 10 civarında değer kaybeden TL ve Güney Afrika randının yakın zamanda kayıplarını telafi etmesi beklenmiyor.
Reuters'ın gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik gerçekleştirdiği ankette TL tahmini veren kurumların tahminlerinin medyanlarına göre, dolar/TL'nin bir ay sonra 28,9, üç ay sonra 30, altı ay sonra 31,6684, 1 yıl sonra ise 33 olması bekleniyor.
Çin'in para birimi yuanın ise gelecek on iki ayda yüzde 2 civarında değer kazanması bekleniyor.
Gelişmekte olan para birimleri için umut ışığı
Fed'in faiz indirimi beklentilerinin kuvvetlenmesi, gelişmekte olan piyasa para birimleri için umut ışığı oldu. Fed'in faiz indirimine gitmesi, küresel likiditenin artmasına ve riskli varlıklara olan talebin artmasına neden olacak. Bu da gelişmekte olan piyasa para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasına yardımcı olacak.
Ancak, ABD'de enflasyonun hala yüksek olması ve Fed'in faiz indirimlerine ne kadar erken ve ne kadar hızlı başlayacağı belirsizliği, gelişmekte olan para birimlerinin yükseliş hızını sınırlayacak.
TL için yakın vadede toparlanma zor
Türk lirası, bu yıl dolar karşısında yüzde 35'ten fazla değer kaybetti. TL'nin değer kaybetmesinin başlıca nedenleri arasında, Türkiye'nin yüksek enflasyonu, cari açık ve siyasi belirsizlikler yer alıyor.
Reuters'ın anketine katılan stratejistlerin çoğu, TL'nin yakın vadede değer kazanmasının zor olacağını öngörüyor. Bu stratejistlere göre, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının devam etmesi, Türkiye'deki enflasyon ve cari açık sorunlarının devam etmesi halinde sürebilir.
Yuan, Çin ekonomisinin toparlanmasıyla değer kazanacak
Çin yuanı, bu yıl dolar karşısında yüzde 4 civarında değer kaybetti. Yuan'ın değer kaybetmesinin başlıca nedenleri arasında, Çin ekonomisinin yavaşlaması ve ABD-Çin ticaret savaşının devam etmesi yer alıyor.
Ancak, Reuters'ın anketine katılan stratejistlerin çoğu, yuanın gelecek yıl dolar karşısında değer kazanacağını öngörüyor. Bu stratejistlere göre, Çin ekonomisinin toparlanmasıyla birlikte yuan da değer kazanacak.
Sonuç
Gelişmekte olan piyasa para birimleri, 2024'te dolar karşısında hafif yükselecek. Ancak, ABD'de faiz indirimlerine ilişkin belirsizlik ve Türkiye'deki ekonomik sorunlar, gelişmekte olan para birimlerinin yükselişini sınırlayacak. Yuan ise Çin ekonomisinin toparlanmasıyla birlikte değer kazanacak.