Geri ödemesiz 675 bin TL kredi desteği için başvurular başladı! Başvuru şartları, başvuru adresi ve tüm detaylar
Halkbank aracılığı ile başvuru koşullarını sağlayan tüm vatandaşlara 675 bin TL’ye kadar geri ödemesiz kredi desteği verilecek. Kimler bu hibe desteğinden faydalanabilir? Başvurular nereye ve nasıl yapılır? Başvurular neye göre değerlendirilir?
KOSGEB ve Halkbank iş birliği ile yeni iş yeri kurmak, kurulu işini geliştirmek isteyen tüm vatandaşlar hibe desteği verilecek. Bu bağlamda aşağıda belirtilen şartlara uygun tüm vatandaşlara 675bin TL’ye kadar geri ödemesiz kredi desteği verilecek.
Bu 675.000 TL’lik kredi tutarları haricinde aşağıda belirtilen miktarlarda personel desteği, kuruluş desteği, makine ve teçhizat desteği verilecek. Başvurular başladı ve yine aşağıda belirtilen adrese online şeklinde yapılacaktır. Geri ödemesiz kredi desteğinden kimlerin faydalanabileceği, başvuru şartları, başvuru adresi ve diğer tüm detaylar aşağıda tüm ayrıntıları ile birlikte verilmiştir. İşte detaylar…
KOSGEB Yeni Girişimci Programından faydalanabilmek için; izlenmesi gereken bazı adımlar bulunuyor. Öncelikle iş fikrinize yönelik NACE kodunu tespit ederek sürece başlamalısınız.
Kuracağınız iş KOSGEB tarafından destekleniyor mu? önce bunu öğrenmeniz gerekiyor. İşletmenizi kurmadan önce KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesini almış olmanız gerekiyor.
Başvuru yapmak istediğiniz programa yönelik olarak Geleneksel Girişimci Eğitimini veya İleri Girişimci Eğitimini tamamlamış olmanız gerekiyor. Eğitim türünü doğru tespit etmek, yapacağınız başvuru açısından büyük önem taşıyor.
KOSGEB Yeni Girişimci Programından faydalanabilmek için; izlenmesi gereken bazı adımlar bulunuyor. Kuracağınız işe yönelik NACE Kodunu tespit ettikten sonra; bu kodun Girişimciliği Geliştirme Destek Programı İleri Girişimci Faaliyet Konuları Tablosu"nda yer alıp almadığına bakmalısınız.
Örneğin kuracağınız iş; "Elektrik motoru, jeneratör ve transformatörlerin aksam ve parçalarının imalatı" 27.11.03 NACE koduna sahip ise; bu kod İleri Girişimci Faaliyet Konuları Tablosunda yer aldığı için tamamlamanız gereken eğitim "ileri Girişimci Eğitimi olacaktır.
Kuracağınız işe yönelik tespit ettiğiniz NACE Kodu eğer ileri Girişimci Faaliyet Konuları tablosunda yer almıyorsa, Geleneksel Girişimci Eğitimini tamamlamanız yeterli olacaktır.
BAŞVURULAR NASIL YAPILIR
KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri "e-devlet" üzerinden başvuru yapılmaktadır.
Bu eğitimler herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.
Üstelik eğitimler elektronik ortamda gerçekleştiğinden günün her saatinde eğitime katılabilirsiniz.
Daha önceden KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayan girişimciler de diğer başvuru şartlarını taşımaları kaydıyla, 01.01.2021 tarihine kadar Geleneksel Girişimci Programına veya İleri Girişimci Programına başvuru yapabilir.
Tekrar hatırlatmak istiyoruz! İlgili eğitimi tamamlamadan işletme kurmanız durumunda Yeni Girişimci Programına başvuru yapamazsınız.
Girişimcilik Eğitimini tamamladıktan sonra sıra işletme kuruluşunda...
Geleneksel Girişimci veya İleri Girişimci Programına başvuru yapacak kişilerin işletme kurarken dikkat edeceği çeşitli hususlar bulunuyor.
Başvuruda bulunacağınız işletmenin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde, örneğin limited veya anonim şirket olarak kurulmuş olması gerekiyor. "Adi Ortaklıklar" ise Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı olmadığından KOSGEB tarafından desteklenmiyor.
Girişimcilik Eğitimini tamamladıktan sonra sıra işletme kuruluşunda...
Eğitimi tamamlamış girişimcinin program başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payının en az %50 olması ve işletmeyi münferiden temsile yetkili olması gerekiyor.
Program süresi boyunca girişimcinin ortaklık payının %50'nin altına düşmemesi gerekiyor.
Bir diğer önemli konu yine bu süre içinde "girişimcinin kendi işinin başında olması, başka herhangi bir yerde çalışmıyor olması gerekiyor.
YENİ GİRİŞİMCİ PROGRAMI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME
Girişimcilik Eğitimini tamamladınız, işletmenizi de anlatılan şekilde kurdunuz, Şimdi sıra KOSGEB Veri Tabanına kayıt olup Yeni Girişimci Programına başvuru yapmakta.
Kayıt ve başvuru işlemlerinizi KOSGEB'in kurumsal web sayfasından yapabilirsiniz.
Bu işlemler için de KOSGEB Müdürlüklerine gitmenize gerek yok.
Yeni Girişimci Programı başvuru şartlarına bir göz atalım:
O Girişimcinin kurduğu işletme, KOSGEB'e başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içinde kurulmuş olmalı,
O Girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden programa başvurduğu tarihe kadar, hem gerçek kişi statüsünde bir firması olmamalı hem de tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığı olmamalı,
O Girişimci, daha önce bu programdan yararlanmış olmamalıdır.
Eğer bu şartları taşıyorsanız, Yeni Girişimci Programına başvuru yapabilirsiniz demektir.
İleri Girişimci Programına yalnızca "İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu"nda belirtilen işletmeler başvurabiliyor.
İleri Girişimci Programına başvuru yapabilecekler, tercih etmeleri durumunda bu program yerine Geleneksel Girişimci Programına da başvuru yapabilirler.
Başvuru elektronik ortamda KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yapılıyor. Başvuru ve sonrasındaki tüm aşamalar KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yapıldığından, hak kaybı olmaması için sistem üzerinden yapılacak bildirimleri titizlikle takip etmeniz gerekiyor.
Peki başvurunun kabul edilmesi durumunda neler oluyor?
Kabul edilen başvurular için Taahhütname ile destek programı başlıyor. "Program süresi", bu tarihten sonraki iki yılı kapsıyor.
Kuruluş desteği kapsamında;
Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmelere 5.000 Türk Lirası,
Sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmelere ise 10.000 Türk Lirası geri ödemesiz destek sağlanıyor.
Başvuru kabul edilip Taahhütname onaylandıktan hemen sonra Kuruluş Desteği talep edilebilir. Destek ödeme talepleri de elektronik ortamda yapılıyor.
PERFORMANS DESTEĞİ
"Performans desteği" kapsamında ise; işletmelerin çalıştırdıkları personel için Sosyal Güvenlik Kurumuna ödedikleri prim gün sayısına bağlı olarak geri ödemesiz destek sağlanıyor.
Performans dönemi, Taahhütname tarihinden sonraki bir yıl ve bunu takip eden diğer yıl olmak üzere iki dönemden oluşuyor.
Birinci Performans Dönemi
Birinci performans döneminde toplamda;
180 ile 539 arası prim günü sağlayan işletmelere 5.000 Türk Lirası,
540 ile 1079 arası prim günü sağlayan işletmelere 10.000 Türk Lirası,
1080 ve üzeri prim günü sağlayan işletmelere 20.000 Türk Lirası destek sağlanıyor.
İkinci Performans Dönemi
ikinci performans döneminde toplamda;
360 ile 1079 arası prim günü sağlayan işletmelere 5.000 Türk Lirası,
1080 ile 1439 arası prim günü sağlayan işletmelere 15.000 Türk Lirası,
1440 ve üzeri prim günü sağlayan işletmelere 20.000 Türk Lirası destek sağlanıyor.
Sayılan bu asgari prim gün sayısına ulaşan işletme sahibi girişimci eğer;
Kadın,
30 yaşın altındaki genç,
Engel oranı yüzde kırk ve üzeri çalışabilir durumdaki engelli,
Birinci derecede şehit yakını veya Gazi ise; her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL ilave ediliyor.
İleri Girişimci Programı başvurusu kabul edilen işletme için ise, Kuruluş ve Performans
Desteğine ilave olarak: "Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği" ile "Mentörlük, İşletme Koçluğu ve Danışmanlık Desteği" sağlanıyor.
Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği, işletmenin teknolojik seviyesine göre değişiklik gösteriyor.
İşletme:
Düşük, Orta-Düşük Teknoloji Düzeyinde ise 100.000 TL'ye kadar,
Orta Yüksek Teknoloji Düzeyinde ise 200.000 TL'ye kadar,
Yüksek Teknoloji Düzeyinde ise 300.000 TL'ye kadar geri ödemesiz Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği sağlanabiliyor.
Orta yüksek ve yüksek teknoloji seviyesindeki işletmeler için 10.000 TL'ye kadar geri ödemesiz Mentörlük, işletme Koçluğu ve Danışmanlık Desteği sağlanabiliyor.
Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği ve Mentörlük, işletme Koçluğu ve Danışmanlık Desteği için destek oranı %75 olarak uygulanıyor. Destekler KDV hariç tutar üzerinden hesaplanıyor.
Örneğin; bir işletmenin kurul kararında KDV hariç 120.000 TL tutarında bir makinenin desteklenmesinin uygun bulunduğunu düşünelim...
Bu durumda işletmenin alacağı destek tutarı 120.000 TL'nin %75'i hesaplandığında ortaya çıkan rakam olan 90.000 TL'dir. Eğer bu makine yerli malı belgesine sahip ise destek oranı %90 oranında hesaplanmaktadır.
Hesaplanan destek tutarı, işletmenin teknoloji düzeyine göre belirlenen üst limitleri geçemeyecektir.
Kurul tarafından kabul edilen gider kalemlerine destek ödemesi yapılabilmesi için, gerekli harcamaların öncelikle işletme tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Destek kapsamındaki Makine, Teçhizat ve Yazılımın işletme kuruluşundan itibaren programın birinci yılı sonuna kadar satın alınması gerekiyor.
Tüm ödeme talepleri, işletme tarafından elektronik ortamda "KOBİ Bilgi Sistemi" üzerinden yapılmaktadır.
Programdan faydalanan işletmeler, dönemsel olarak elektronik ortamda veya yerinde ziyaret edilerek izleniyor.
"KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı”nda yer alan "Yeni Girişimci Programı” ile ilgili daha kapsamlı bilgiye; www.kosgeb.gov.tr resmî internet adresimizden veya 444 1 567 numaralı KOSGEB Çağrı Merkezinden ulaşabilirsiniz.