Güney Kore’de “Maymun Çiçeği Virüsü” paniği! Yetkililer peş peşe vaka bildirdi!
Güney Koreli sağlık yetkilileri Cumartesi günü maymun çiçeği virüsünün toplumdan bulaşmasına ilişkin olası bir ilk vakayı bildirdi ve toplam enfeksiyon sayısını altıya çıkardı! İşte detaylar…
Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı'na (KDCA) göre, yakın zamanda ülkeden yurtdışına çıkmayan bir Güney Kore vatandaşı, önceki gün hastalık için test yaptırdı ve pozitif çıktı. Kişi, Pazartesi günü deri döküntüsüyle bir hastaneyi ziyaret etti ve Perşembe günü eski adı maymun çiçeği olarak bilinen “mpox” olduğundan şüphelenilen bir vaka olarak sağlık yetkililerine bildirildi.
KDCA, ülkedeki denizaşırı seyahatle bağlantılı önceki beş vakanın aksine, son hastanın son üç ay içinde yurtdışına seyahat etmediğini söyledi. Kişinin ayrıca enfekte bir kişiyle bilinen bir teması olmadığını da sözlerine ekledi. Kişi, Mart ayı sonlarında semptomlar yaşamaya başladı ve birkaç gündür başkalarıyla temas halindeydi.
GÜNEY KORE’DE “MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ” PANİĞİ!
KDCA, hastanın şu anda hastaneye kaldırıldığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Ajans, şahıs hakkında daha fazla bilgi vermedi. Geleneksel olarak Orta ve Batı Afrika bölgeleriyle sınırlı olan virüs, diğer semptomların yanı sıra ateş, titreme, kızarıklık ve lezyonlara neden olabilir. Güney Kore'nin ilk mpox vakası geçen yıl 22 Haziran'da doğrulandı ve beşinci vaka 13 Mart'ta bildirildi.
Belirtilen son vaka, yerel olarak hastalığın bulaştığı ilk örnekti. Güney Kore’de yurtdışına çıkmamış bir vatandaşta ilk kez maymun virüsü vakası bildirildi. Bildirimin üzerine Güney Koreli sağlık yetkilileri harekete geçti.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Virüsün belirtileri arasında titreme, baş ağrısı ve kas ağrısına ek olarak kızarıklık, halsizlik, ateş ve şişmiş lenf düğümleri bulunur. ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Ocak 2022'den bu yana tüm dünyada 86.746 viral hastalık vakası bildirdi ve yalnızca Amerika'da 30.286 enfeksiyon tespit edildi. Aynı dönemde 38'i ABD'de olmak üzere 112 kişi hayatını kaybetti.
Geçen yıl Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın adının "ırkçı ve damgalayıcı bir dil" gibi davrandığını söyleyerek maymun çiçeği adını mpox olarak değiştirdi. "Maymun çiçeği" terimi aşamalı olarak kaldırılırken, her iki ismin de bir yıl boyunca aynı anda kullanılacağı da eklendi.