Hac için zorunlu aşılar nelerdir? Aşılar nerede yapılıyor? İşte tüm detaylar…
2023 yılına ait hac gidiş ve dönüş tarihleri belli oldu. Hacca gidiş tarihleri 30 Mayıs ile 24 Haziran tarihleri arasında olurken, dönüşler ise, 3 Temmuz-28 Temmuz tarihleri arasında olacak.
Dünya genelinde yaşanan pandemi nedeni ile bir süredir hacca gidiş işlemleri durdurulmuştu. Pandeminin sona ermesi ile 2023 yılı hac kura çekilişleri gerçekleştirilmiş ve hacca gidiş ile dönüş tarihleri de belli olmuştu. Buna göre, hacca gidiş tarihleri 30 Mayıs ile 24 Haziran’da, dönüşler ise, 3 Temmuz ile 28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Hacca gidecek olan kişiler için zorunlu aşıların nerede yaptırılacağı ise, adaylar tarafından en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Aynı zamanda, hac için hangi aşıların mecburi olduğu da adaylar tarafından araştırılan konular arasında yer aldı.
BEŞ AŞININ YAPTIRILMASI ÖNERİLİYOR
Hac ve Umre ziyaretine gidecek olan kişiler için menengokok, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarının yaptırılması öneriliyor. Menengokok, yani menenjit aşısı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilan edilen sağlık ocaklarında ücretsiz bir şekilde yaptırılabilmektedir. Menenjit aşısının, hac ve umre ziyaretlerinden önce mutlaka yaptırılması öneriliyor. Bu aşıların yanı sıra, farklı aşılarında yaptırılmasında fayda bulunuyor.
GRİP AŞISI ÜCRETSİZ YAPILIYOR
Hac ve umre ziyaretine gitmeden mutlaka yaptırılması önerilen aşılar arasında grip aşısı da yer alıyor. Kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üzeri vatandaşlar için grip aşıları, Sağlık Güvenlik Kurumları tarafından ücretsiz olarak yapılıyor. Hepatit B ve zatürre aşılarının ise, doktorlara danışılarak yaptırılması gerekiyor. Suudi Arabistan tarafından hac ve umre için tüm ülkelerden gelen yetişkinlerin ve iki yaşından büyük çocukların dört bileşenli aşı ile en az bir doz aşılanmış olması şartı aranıyor. Bu nedenle, Sağlık Bakanlı tarafından hac ve umre ziyaretine gidecek kişilerin menenjit aşısının yaptırılması önerilmektedir.