Halk arasında Karabasan olarak bilinen rahatsızlık meğer bu nedenden dolayı oluyormuş
Halk arasında Karabasan olarak bilinen bu rahatsızlığın nedeni vatandaşlar tarafından merak ediliyor. En az bir kez başına gelen kişiler bir kez daha bu sorunu yaşamamak için araştırmalar yapıyorlar.
Halk arasında Karabasan olarak bilinen rahatsızlık meğer bu nedenden dolayı oluyormuş: Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sinan Bodur halk arasında Karabasan olarak bilinen uyku apnesi sendromunun asıl nedenini açıkladı. Aslında uyku sırasında solunum yetmezliği gibi nedenlerden dolayı yaşanıyormuş. Bodur "Halk arasında 'karabasan görme', 'karabasan çökmesi" gibi nitelendirilen durumlar uykuda solunum yetmezliğine bağlı olabilir" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uyku bozuklukları merkezinde bu tarz hastaların tedavisi sürdürülüyor. Bu hastalığın teşhisinin konulması için bazı testlerden geçmeleri gerekmektedir. Teşhisin konulmasından sonra ise baş, göğüs ve boyun gibi bölgelerin çeşitli kısımlarına sensörler içeren kablolar takılıyor. Bir gece bu şekilde yatıp uyuyan vatandaşların vücut değerlerini kaydeden bu sistem ile insan vücudunda gece yaşanan olaylar rapor ediliyor.
Burun tıkanıklığı yaşayanlar bu yöntemi mutlaka deneyin! Anında açıyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sinan Bodur uyku sırasında bu durumun yaşanmasının asıl sebebinin uykuda solunum bozukluğu olduğu ifade ederek özellikle obez olguların tedavi olmamalı durumunda gündüz saatlerinde de bu sorunun yaşanacağını söyledi. Bodur “Sonuç olarak solunum yavaşlaması ya da apne dediğimiz solunum durması meydana gelebilmektedir. Bu durumdaki hastalarda gece boyunca uyku yetmezliğine bağlı olarak kandaki oksijen seviyesinin azalması, buna bağlı olarak bir takım metabolik ve dolaşım ile ilgili hastalıklar ortaya çıkmaktadır” ifadelere yer verdi.
Bodur uyku pozisyonunun çok önemli olduğunu dile getirdi. Ayrıca dilin pozisyonunun da uyku sırasında geriye doğru yer değiştirdiğinde solunum yolunda daralma ve tıkanma gibi sorunların yaşanması olasılığının da yüksek olduğunu belirtti.
Bodur bu konuda “Hastalarımıza önlem amaçlı pozisyon eğitimleri vermekteyiz. Obez olan vatandaşlarımız tedavi edilmezse solunum sıkıntısı zamanla gündüz de olur. Gündüz de bu hasta uyuklamakta ve morbid obezite meydana gelebilmekte, şeker hastalığı ve dolaşım bozuklukları da giderek şiddetlenmektedir. Biz uyku apnesi olan hastalarımıza tanı sonrası endikasyon halinde uygun bir solunum destek cihazını veriyoruz. Ekim 2022’den beri hasta almaya başladık. Diğer bölgelerden de uyku merkezi talebi nedeniyle hastalar da geliyor. Buraya Ege’den de gelen hastalarımız oldu” ifadelerine yer verdi.