Hükümetin zam teklifi memurları çileden çıkardı
Memur ve memur emeklileri 2024-25 yıllarının zammını beklerken hükümetin teklifi hayal kırıklığı yarattı. Sendikaların talepleriyle arasında uçurum olan teklif, iş bırakma eylemlerine yol açtı. Pazarlık süreci nasıl ilerleyecek?
Memur ve memur emeklileri, enflasyona yetişemeyen alım gücü her ay daha da düşerken, 2024-25 yıllarının zammını bekliyordu. Ancak hükümetin teklifi, sendikaların en az %110’luk zam talepleriyle kıyaslandığında yüzde 40’lık bir oranda kaldı. Bu durum, memurların tepkisini çekti ve iş bırakma eylemlerine neden oldu.
Hükümetin teklifi %23’te kaldı
Hükümet, memur ve emeklilerine 2024 yılı için %14 + %9, 2025 yılı için %6 + %5 zam teklif etti. Bu oranlar, Merkez Bankası’nın 2024 için enflasyon tahmini olan %33’ün dahi altında kaldı. Hükümetin teklifinin toplamda %23 olduğu hesaplandı.
Sendikaların talebi %110
Sendikalar ise, 2024 yılı için %70, 2025 yılı için %40 zam talep etti. Ayrıca kira yardımı, bayram ikramiyesi, seyyanen zam, vergi dilimi sabitleme gibi sosyal haklar da istedi. Sendikaların talebinin toplamda %110 olduğu hesaplandı.
Aradaki uçurum nasıl kapanacak?
Hükümet ile sendikalar arasındaki zam pazarlığı sancılı başladı. Hükümetin teklifi ile sendikaların talebi arasında 87 puanlık bir fark oluştu. Bu farkın nasıl kapanacağı ya da kapanıp kapanmayacağı sorusu gündemi ısıttı.
Sendikalardan iş bırakma eylemi kararı
Hükümetin teklifini kabul etmek mümkün olmadığını belirten sendikalar, iş bırakma eylemi kararı aldı. KESK, taleplerine karşılanmaması durumunda 16 Ağustos’ta bir günlük iş bırakma eylemi yapacağını duyurdu. Memur-Sen de bu teklifi kabul etmenin asla mümkün olmadığını söyledi.
Pazarlık süreci nasıl ilerleyecek?
Hükümet ile sendikalar arasındaki pazarlık süreci devam ediyor. Hükümetin ikinci teklifini 17 Ağustos’ta açıklaması bekleniyor. 22 Ağustos’ta ise ya uzlaşma sağlanacak ya da hakem heyeti devreye girecek.