Manşetler
Günün Haberleri
Gündem
Ekonomi
Dünya
Siyaset
Günün Haberleri
İstanbul
8 °C
Anasayfa
Foto Galeri
Yaşam
İftar sofrasında dikkat edilmesi gerekenler!
İftar sofrasında dikkat edilmesi gerekenler!
YAYINLAMA:
20 Haziran 2016 Pazartesi 16:14
GÜNCELLEME:
00 0000 Salı 00:00
1
10
İftarıda ilk olarak soğuk su veya buzlu meşrubat içildiğinde, bunların temas ettiği doku hücreleri bozuluyor. Bu hücreler öldükleri için vücudun savunma mekanizması çöküyor; mikroplar iyi bir üreme ortamı buluyor. Bademcik, mide, idrar yolu ve akciğer gibi organlarda enfeksiyon gelişiyor. Bu yüzden iftarda oda sıcaklığında su içmek gerekiyor.
2
10
"En saf, katkısız ve doğal içecek sudur" diyen Dyt. Sıla Bilgili, asitli içeceklerin vücuda zarar verdiğini söyledi. Maden suyunun sakıncası olmadığını belirtti.
3
10
Oruç tutarken sahur, kahvaltı yerine geçecektir. Eğer "Sahura kalkmaya gerek yok" diyorsanız, gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, düşük kan şekeri, konsantrasyon problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Sahurda yumurta, peynir ve süt gibi tok tutan gıdaları tüketin.
4
10
Sahurda yapılan hatalardan biri de çok tuzlu ve yağlı besinler yemek. Fazla tuz vücutta su tutup ödem oluşmasına sebep olabiliyor. Çok baharatlı ve tuzlu yiyecekler susama hissini de artırarak zor anlar yaşatabiliyor.
5
10
İftar sonrası büyük bir keyifle tüketilen tatlılar; uzun dönemde hazımsızlık, mide yanması, reflü ve kilo problemi olarak geri döner. Kızartmalar, hamur işleri, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durun.
6
10
Su içmek için susamayı beklemeyin. Öğün aralarında 2-2.5 litre su için. Aksi halde ciltte kuruma, kabızlık, kas krampları, yorgunluk ve sıcaklık hissi gibi sorunlar gelişebilir. Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler suyun yerini tutmaz. Fazla çay ve kahve tüketimi çarpıntıya neden olurken, idrar söktürme özelliği nedeniyle idrarla sıvı kaybını artırır.
7
10
Hızlı tüketilen yemekler ve çok sayıda içilen sıcak çay, yemek borusu ile ağız içi kanserine yol açabiliyor. Bu nedenle iftarda aşırı sıcak çorba içmekten veya iftar sonunda sıcak çay tüketmekten kaçının. Bu riskin azalması için yemeğinizi soğutarak yemeye, çayınızı da ılıtarak içmeye özen gösterin.
8
10
İftarın vazgeçilmezi olan pideyi çok sıcak tüketmekten kaçının. Sıcak pide, hazımsızlığın yanı sıra yemek borusu ve ağız içinde tahriş oluşturup ağız yaralarını tetikleyebiliyor. Gereğinden fazla yenildiğinde hipoglisemi (düşük şeker) ile hiperglisemi (yüksek şeker) riskini artırıyor. Bu da insülin direncini artırarak göbekte yağlanmaya sebep oluyor.
9
10
Fırından yeni çıkmış sıcak pide yemek... Orucu buz gibi soğuk suyla açmak... Bol şerbetli tatlılar... Hemen herkes; Ramazan'da bu tarz beslenme hatalarına düşer. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili, oruç tutanların yaptığı hataları ve sonuçlarını şöyle anlatıyor:
10
10
İftar sofrasında yapılan hatalar birçok rahatsızlığa yol açıyor. Sıcak pide yemek borusunu tahriş ederken; soğuk su bademcik, mide, idrar yolu ve akciğer enfeksiyonlarına davetiye çıkartıyor.
Haberler
Son Haberler
Manşetler
Gündem
Ekonomi
Dünya
Siyaset
Yerel
Eğitim
Magazin
Otomobil
Personel Alım İlanları
İşkur İş İlanları
Spor
Teknoloji
Sağlık
Yaşam
Turizm
Kültür-sanat
Diğer İçerikler
Foto Galeri
Web Tv
Yazarlar
Kurumsal
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Kullanım Şartları