İNGİLİZ BAKANLARIN GEÇEN YIL KORONAVİRÜS PANDEMİSİ RİSKİNE KARŞI UYARILDIĞI ORTAYA ÇIKTI
İçerisinde koruyucu ekipman depolanması önerisinin de bulunduğu tedbirleri içeren belgenin bakanlara 2019’da sunulduğu bilgisi gözlerin, pandemiyi idare ediş şekli eleştirilen İngiliz hükümetine çevrilmesine neden oldu.
Bakanların 2019’da İngiltere’nin olası bir virüs salgını ve bunun doğuracağı yıkıcı sosyoekonomik sonuçlara karşı güçlü bir plana sahip olması gerektiği konusunda uyarıldıkları ortaya çıktı.
600 sayfaya yakın bilgi ve planlama içeren belge, hafif geçecek bir pandeminin bile on binlerce cana mal olabileceği konusunda uyarılar içeriyordu ve alınması gereken önlemleri sıralarken bu önlemler alınmazsa karşılaşılabilecek tablo konusunda hükümeti uyarıyordu.
Yapılması gerekenler arasında yurtdışındaki İngiliz vatandaşlarına yardım edilmesi ve ülkeye geri getirilmesi de yer alıyordu.
Sözü geçen planların pandemi başlangıcından bu yana yapılış hızı sorgulanıyor ve hükümetin verdiği yavaş tepki vatandaşları rahatsız ediyor. Raporcuların uzun zamandır istediği desteklerin ulusal ve bölgesel olarak verilip verilmediği konusundaki soruların cevaplanması için hükümet baskı altına alındı. Bakanların sürece hazırlıksız yakalandığı ve pandeminin ilerleyişine yetişmeye çalıştıklarından korkuluyor.
Belge, sadece grip benzeri salgın riskini analiz etmekle kalmayıp ayrıca SARS ve MERS’i de işaret ederek potansiyel bir koronavirüs salgınına da özellikle dikkat çekiyor ancak böyle bir salgına grip salgınından daha az yıkıcı olacağı gözüyle bakıyordu.
Belgelerde bakanların tepki vermekte yavaş kalmasının kabul edilemez sonuçları olacağı üstü kapalı şekilde söyleniyordu.
Hükümet, pandemiye yönelik yapılan hazırlıkların ayrıntısına girmeyi reddetti ancakhazırlıkların hiç olmadığını söylemenin yersiz olduğunu ve son yıllarda çalışmalar yapıldığını işaret etti.
Belgelere göre:
-Pandemi, her biri 15 haftaya kadar sürebilecek 3 dalga halinde gelebilir. Her dalganın pik noktası 6-7.haftaları arasında görülebilir.
-1 veya daha fazla dalga sırasında nüfusun %50’si enfekte olup grip benzeri semptomlar gösterebileceği gibi eğer bazı hastalar semptom göstermezse bilinen vaka sayısı esas vaka sayısından daha az olabilir.
-En iyi senaryoda 65.600 kişi hayatını kaybedebilir.
-İngiltere’ye masrafı 2 trilyon sterlini geçebilir.
-Pandemi bitse bile sağlık ve sosyal bakım hizmetlerinin düzelmesi aylar veya yıllar alabilir.
-Hükümetin hazırlıkları ve acil durumlara karşı tutumu kötü idarecilik örneği gösterirse halkın tepkisi sert olabilir.
AVAZTÜRK