İran’da Türkçe krizi 

İran’da Türkçe krizi 

Rusya ile yakınlaşmaya çalışan İran yönetiminin teklifi, ülkedeki milyonlarca Türk’ü kızdırdı 

İran, Rusya’ya Farsça ve Rusçanın karşılıklı olarak iki ülkedeki okullarda "ikinci dil" olarak öğretilmesi teklifinde bulundu. İranlı Türkler, hükümetin okullarda Türkçe yerine Rusça öğretme teklifine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. 
 
İran, Rusya’ya Farsça ve Rusçanın karşılıklı olarak iki ülkedeki okullarda "ikinci dil" olarak öğretilmesi teklifinde bulundu. 
 
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret eden İran Eğitim ve Öğretim Bakanı Muhammed Bethai, Duma Meclisi Bilim ve Eğitim Komitesi Başkanı Vyacheslav Nikonov'la bir araya geldi. 
 
RUSÇA TEKLİFİ 
 
Görüşmede, Nikonov'a Farsça ve Rusçanın karşılıklı olarak iki ülkedeki okullarda ikinci dil olarak öğretilmesi teklifinde bulunan Bethai, bu teklifi Rusya Eğitim Bakanı ile de paylaştığını söyledi. 
 
Bethai, "İran hükümeti, ikinci dil olarak İngilizcenin tekelini kırmayı ve diğer dilleri özellikle de Rusçayı ülkede yaygınlaştırmayı hedefliyor." dedi. 
 
Duma Meclisi Bilim ve Eğitim Komitesi Başkanı Nikonov'un da ülkesinin teklife olumlu baktığını belirterek, bazı Rus eğitim merkezlerinde ikinci bir dil olarak öğretilen Çin diliyle birlikte Farsça öğretiminin de planlandığını ifade etti. 
 
ÜLKEDEKİ TÜRKLER TEPKİ GÖSTERDİ 
 
İran'ın, Rusya’ya Farsça ve Rusçanın karşılıklı olarak iki ülkedeki okullarda "ikinci dil" olarak öğretilmesi teklifinde bulunması, uzun yıllardır Türkçe'nin ikinci dil olarak öğretilmesini talep eden İranlı Türklerin tepkisine neden oldu. 
 
İran'ın 80 milyonluk nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan İranlı Türkler, hükümetin Türkçe yerine okullarda Rusça öğretme teklifine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.