İsrail’de Yargı Reformu Krizi İç Savaş Korkusu Yarattı
İsrail’de yargı reformu krizi nedeniyle ülkede iç savaş korkusu yaşanıyor. Hükümetin yürürlüğe sokmak istediği yargı düzenlemesi, Yüksek Mahkemenin yetkisini sınırlandırıyor. Muhalefet ve protestocular, bu düzenlemenin demokrasiye darbe olduğunu söylüyor.
İsrail’de yaklaşık 7 aydır devam eden yargı reformu krizi, ülkeyi ikiye böldü. Hükümetin yürürlüğe sokmak istediği yargı düzenlemesi, Yüksek Mahkemenin hükümet icraatlarını geçersiz kılma yetkisini sınırlandırıyor. Bu düzenleme, muhalefet ve binlerce protestocu tarafından demokrasiye darbe olarak görülüyor. Pazartesi günü mecliste kabul edilen tasarı, ülkede tansiyonu daha da yükseltti. İsrail basınının yayınladığı son ankete göre, İsraillilerin %58’i ülkede iç savaşın patlak vermesinden korkuyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yargıdaki değişikliklerin hükümet organlarını dengeleyeceğini savunarak, bunu küçük bir düzeltme olarak niteledi. ABD basınına konuşan Netanyahu, protestolar için “demokratik yetkilerini engellemeye yönelik girişim” dedi. “Bunu İsrail demokrasisinin sonu olarak tanımlıyorlar, bu çok saçma. Ortalık yatıştığında herkes bunu görecek” diye ekledi.
Ancak muhalefet ve protestocular, yargı reformunun hükümetin keyfi kararlar almasına yol açacağını ve yolsuzluk iddialarından kurtulmak isteyen Netanyahu’nun çıkarına olduğunu öne sürüyor. Tasarının onaylanmasının ardından 10 bin kadar yedek asker, tepki olarak gönüllü askerlik hizmetinden ayrıldı. Ankete katılanların %49’u da bu süreçte ordunun yetersiz kalmasından çekindiğini belirtti.
İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar ise krizin İsrail’in düşmanları tarafından istismar edilebileceği uyarısında bulundu. Bar, “Bu durum bizi zayıflatıyor ve bölgedeki rakiplerimizin faydasına oluyor” dedi.
İsrail’de yargı reformu krizi, ülkenin siyasi ve toplumsal yapısını derinden etkiliyor. Ülke, iç savaş korkusuyla karşı karşıya.