Kamuda Tasarruf Paketi TBMM'de Kabul Edildi

Kamuda Tasarruf Paketi TBMM'de Kabul Edildi

Kamuda Tasarruf Paketi olarak bilinen ve bazı kanun ve KHK'larda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda onaylandı. Bu yeni düzenleme, kamu kurumlarındaki bazı giderlerin kısılmasını hedefliyor.

Paket Neler İçeriyor?

Kabul edilen teklif, kamu kurumlarındaki taşıt ve iş makinelerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına devredilmesini ve bu tür araçların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından açık ihale veya e-ihale yöntemleriyle satılmasını içeriyor. Ayrıca, yatırım teşvik belgelerine dayalı yatırım sözleşmeleri damga vergisinden muaf tutulacak.

BOTAŞ'ın nakit yönetiminin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, doğal gaz ithalatından kaynaklanan borçlar, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek. BOTAŞ'ın, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte yurt dışında kurduğu şirketlerle ilgili yaptığı her türlü mal ve hizmet alımları, Kamu İhale Kanunu'ndan istisna tutulacak.

Hazine ve Maliye Bakanına Yeni Yetkiler

Yeni düzenlemeler kapsamında, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin Japonya'dan sağladığı dış finansmana Hazine geri ödeme garantisi verilmesinde Hazine ve Maliye Bakanı yetkili olacak. Ayrıca, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu'na kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi amacıyla devlet iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisi veriliyor.

Yeni düzenleme, sadece araç dışından şarj edilebilen (plug-in) hibrit elektrikli araçlardan belirli özelliklere sahip olanların ÖTV oranlarını yeniden belirliyor. Bu araçların motor silindir hacmi ve matrah eşiklerine göre farklı vergi oranları uygulanacak.

İller Bankasının Sermaye Tavanı Yükseltildi

Kanun teklifi, İller Bankasının sermaye tavanını 9 milyar liradan 60 milyar liraya çıkarıyor. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinde yer alan ödeneklerin daha etkin ve verimli kullanılmasına yönelik düzenlemeler getiriliyor. Ödeneklerin sadece belirli projeler için kullanılabileceği ve bu ödeneklerden artan miktarların ertesi yıl bütçesine devredilebileceği belirtiliyor.

Kamu ve özel sektördeki yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu gibi organlarda görev alanlara sadece bir görev için ücret ödenmesi ve bu ödemelerin aylık belirli bir tutarı geçemeyeceği düzenleniyor. Bu değişiklik, kamu kaynaklarının daha etkin ve adil bir şekilde kullanılmasını amaçlıyor.

Kamuda Tasarruf Paketi, kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasını ve kamu maliyesinin daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını hedefliyor. Bu düzenlemeler, hem kamu yönetimi hem de vatandaşlar için önemli değişiklikler getiriyor.