Konut balonu patladı emlak krizi kapıda!

Konut balonu patladı emlak krizi kapıda!

Küresel piyasalarda konut fiyatlarında düşüş başlarken emlak uzmanları balon patladı yorumu ile yatırımcıları uyardı. Konutta yeni kriz beklentisi açıklanırken fiyatlarda ise yön aşağı yorumu geldi.

Koronavirüs salgını tüm dünyada pek çok ilkin yaşanmasına neden olurken süreçte en çok dalgalanmanın yaşandığı piyasaların başında konut piyasası yer almıştı. Konut fiyatlarında pandemide insanların değişen yaşam tarzları ile beraber talebin artması ile rekor yükselişler yaşanmıştı.

Enflasyon oranları ve inşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan yükseliş, konut üretiminin yasak ve kısıtlama kararları ile düşmesi, yaşanan yoğun göç ile beraber konut fiyatları da rekor üzerine rekor kırmıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın tam tersine ABD Merkez Bankası FED ve Avrupa Birliği Merkez Bankası ECB başta olmak üzere pek çok merkez bankası faiz artışına gitmişti.

KREDİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ KONUT SATIŞ RAKAMLARI VE EV FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ!

ABD'de açıklanan konut satış rakamları ile düşüş serisi 5. ayına girerken dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de de konut satışları azaldı. Avustralya ve Yeni Zellanda'da konut fiyatları düşüşe geçerken konut değerlerinde yaşanan düşüşün panik satışları başlatabileceği uyarısı geldi. Ekonomistler konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükselişin ev alımlarında bir soğuma etkisi yarattığını dile getirdi.

China Real Estate Information Corp. tarafından yayımlanan rapora göre Çin’de yeni konut satışları Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 32,5 oranında azaldı. Yaşanan daralma zaten Evergrande krizi ile zor günler geçiren Çin emlak piyasasında büyük bir sarsıntı yaşanmasına neden oldu. Yeni Zelanda’da ekonomistler tarafından yapılan konut fiyatları tahmini ile ise düşüş beklentisi ortaya konuldu. Ekonomistler konut fiyatlarının 2024’ün başlarında, 2021 sonundaki zirvesinin en az yüzde 20 altında olmasını beklediklerini açıkladı.