KPSS ortaöğretim memur olmak için kaç puan almak gerekir?
Kamu kurumlarında memur olmak için KPSS'ye giren lise mezunu adaylar, memuriyet için kaç puan gerektiğini merak ediyor. Yerleştirmelerde herhangi bir baraj puanı bulunmuyor fakat kurumların alımlarda ekseriyetle 70 puanın altına düşmediğini belirtelim.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) ortaöğretim oturumuna katılım sağlayan yüz binlerce lise mezunu aday, şimdi memur olmak için kaç puan gerektiğini ve KPSS puanlarının nasıl hesaplandığını araştırıyor.
KPSS LİSEDE ATANMAK İÇİN KAÇ PUAN LAZIM?
KPSS atamaları için bir taban puan söylemek pek mümkün değil. Kurumlar açtıkları ilanlarda genelde farklı puan şartları istiyor. Fakat genel ortalamada kurumlar 70-80-90 puan bandında puanlar istemektedir. Bazı belediyeler ve kurumların taşra teşkilatlarında puanların 60'a düştüğü de oluyor. Çok nadir 55 puan ile atanabilecek yerler bile bulunmaktadır.
KPSS’de 70 ve 80 puan ve üstü KPSS'li alımlarda daha geçerli oluyor. Merkezi atamalar dışında kurumların ekstra açtığı ilanlarda zaman zaman 70-80 puan bandında alımlara rastlamak mümkün.
KPSS ORTAÖĞRETİMDE KAÇ NET KAÇ PUAN?
22 Kasım 2020 Pazar günü yapılan sınavın ardından adaylar sonuçların açıklanması için ÖSYM'den haber bekleyecek. Fakat öncesinde adaylar kafalarında ortalama alabilecekleri netleri oluşturacak. Bu netlere göre puanlar belirlenecek. Puanlar ağırlık ortalamalarına veya duruma göre değişse de ortalama olarak şöyle:
35-45 net arası: 65-70 puan getirir
45-55 net arası: 70-75 arası getirir
55-65 net arası: 75-80 arası getirir
70-80 net arası: 80-85 arası getirir
80-90 net arası: 80-90 arası getirir
90 ve üzeri: 90 ve üzeri getirir
KPSS PUANI NASIL HESAPLANIYOR?
Sınavda yer alan her test, kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacak. Her testte, örneğin 'Genel Yetenek'te, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacak.
Bir testte, en az 1 ham puanı (net) bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacak ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacak. Buna göre bir adayın KPSS puanının hesaplanabilmesi için 'Genel Yetenek' ve 'Genel Kültür' testlerinin her ikisinden de en az 1 ham puanı (1 net) olması gerekmektedir.
SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN EN AZ 1 NET GEREKİYOR
Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanları içinde 'Genel Yetenek' ve 'Genel Kültür' testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacaktır. Bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP'nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP'nin hesaplanmasına dahil edilen testlerin her birinden standart puanı olması gerekir.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
KAMU İLANLARINA BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?
Başvurular sadece esube.iskur.gov.tr internet adresinden 'İş Arayan' linki üzerinden TC kimlik numarası ve şifreyle giriş yaparak başvuru yapılabilir. Ayrıca hizmet noktalarından ve ALO 170 hattı üzerinden de başvurular gerçekleştirilebilir.
DEVLET MEMURU NASIL OLUNUR?
Kamu kurumunda memur personel olmak isteyen vatandaşlar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) başvurusunda bulunarak sınavdan yüksek not almalıdır.
Yüksek not, kamu kurum ve kuruluşlarının memur alımı ilanlarına göre değişmektedir fakat en uygun memur alımına başvuru yapmak istiyorsanız, kamu kurumlarının memur alımlarında KPSS puan sıralamasına göre adaylar arasından eleme yaptığını belirtelim.
DEVLET MEMURU NE İŞ YAPAR?
Devlet memuru, yapılan iş ve göreve göre farklı kategorilerde sınıflandırılabilir. Memur denilince akla masa başı iş geliyor ama pek çok memur sahada görev almaktadır. Memurların yaptıkları görevler bağlı oldukları kuruma göre değişmektedir.
KİMLER DEVLET MEMURU OLABİLİR?
* Devlet memuru olmak isteyenler 18 yaşını doldurmak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak başlıca talep edilen şartlar arasında yer almaktadır.
* Bazı kurumlara göre en az 18 ve en çok 30,40, 65 yaş şartına uygun olmak zorunludur.
* Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro taleplerine uygun eğitim seviyesinden mezun olmak gerekmektedir. Bu; lise (ortaöğretim), önlisans, lisans olarak bilinmektedir.
* Devlet memuru olmak istiyorsanız kamu haklarından mahrum sayılmamanız gerekmektedir.
* Devlet memuru olmak isteyenler en az lise mezunu olmalıdır ve KPSS'den geçerli puan alması zorunludur.